Beta aktiviteleri, beyin dalgaları bağlamında genellikle hızlı düşünme, konsantrasyon, uyanıklık ve problem çözme ile ilişkilendirilir. Beta dalgaları, genellikle bir kişinin aktif, dikkatli ve odaklanmış olduğu zamanlarda en belirgin olan, beyin dalgalarının bir türüdür.
Beyin dalgaları, beyindeki nöronların elektriksel aktivitesinin sonucudur ve bir EEG (elektroensefalografi) cihazı kullanılarak ölçülürler. Beta dalgaları, genellikle saniyede 12 ila 30 döngü arasında bir frekansta oluşur ve daha düşük frekanslı alfa dalgalarından daha hızlıdır.
Beta dalgaları, genellikle uyanık ve odaklanmış durumdayken oluşur. Bu, problem çözme, karar verme, zihinsel görevler, bilinçli düşünce ve genel uyanıklığı içerir. Stres ve anksiyete durumlarında, beta dalgaları genellikle daha yüksek frekanslarda oluşur.
Bazı meditasyon teknikleri ve biofeedback terapileri, beyin dalgalarını kontrol etmeyi ve böylece zihinsel durumu düzenlemeyi öğretir. Örneğin, bir kişi gevşeme ve rahatlama durumunda genellikle alfa dalgaları üretirken, dikkat gerektiren bir görevde genellikle beta dalgaları üretir. Bu teknikler, bir kişinin dikkatini odaklamak veya stres ve anksiyeteyi azaltmak için beyin dalgalarını bilinçli olarak değiştirmeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.