Korku, somut bir tehdit hissidir. Bilincin mevcut veya beklenen bir tehlikeye tepkisini tanımlar. Bir yandan, az ya da çok korkulu ya da korkuyla kaçışa hazırlanan, ancak her zaman ani korku – çoğunlukla büyük ölçüde eşanlamlı kullanıma rağmen – endişeden ayırt edilmelidir.
Endişenin aksine, korku genellikle rasyonel olarak haklı ve uygundur. Bu nedenle bu duruma gerçek korku da denir. Durum böyle değilse, genellikle bir fobidir. Korku, gerçek ya da algılanan bir tehdit olarak algılanan somut bir şeye odaklanmasıyla kendini daha soyut olan endişeden ayırır. Korkunun dünyada kavranabilen, karşılaşılabilecek veya önlenebilecek bir nesnesi vardır. Endişe ise dünyayı bir bütün olarak bir ruh hali olarak etkileyen yönlendirilmemiş bir duygusal durumdur.
Uygulamada, temeldeki kavramsal kompleksin soyutluk / somutluk düzeyine bağlı olarak, korku ve endişe veya duygusal durumlar arasında geçiş yapmak mümkündür. Ancak korku ve endişe arasında açıkça ayrım yapmak mümkün değildir.
Daha geniş anlamda (hayvan dünyasına aktarılan), canlı varlığın bir nesne korkusu (bu başka bir canlı varlık, nesne veya durum olabilir), bu canlı varlığın nesneden birinin bilgi veya varsayımına (duygusal) tepkisidir. Bu korku hayati öneme sahiptir çünkü sizi tehlikeyi önlemek (örneğin artan uyanıklık), ondan kaçmak (kaçmak) veya yüzleşmek (savaşmak veya karşı saldırı) için karşı önlemler almanızı motive eder.