Agresif kişilik bozukluğu

Etkilenen insanlar öngörülemeyen ve huysuz bir ruh hali ile, duygusal patlamalar ve dürtüsel davranışlarını kontrol edememe ve sürekli kavga eğilimindedir.

Bu kişiler genellikle öfke patlamasının sınırındadırlar, aynı zamanda öz-benlik sorunları, tutarsız ve yıkıcı davranışları ve parasuisidal (ölüme meyilli) davranış ve tutum içindedirler. Hatta intihar girişiminde bulunma gibi rahatsızlıklara eğilimlidir.

I. Dürtüsel tip

Dürtüsel tipte agresif bir kişilik bozukluğunu teşhis etmek için aşağıdaki kriterler bulunmalıdır:

  1. Kişilik bozukluğunun varlığı için 6 genel koşul yerine getirilmelidir. (Genel kişilik bozuklukları makalesine bakınız).
  2. Aşağıdaki özelliklerden veya davranışlardan en az üçünün mevcut olması gerekir:

  • Sonuçları ne olursa olsun beklenmedik eylem,

  • Özellikle dürtüsel eylemler bastırılacaksa, diğerleriyle anlaşmazlık ve çatışma eğilimi,

  • Öfke / şiddetin kontrol edilememesi ile birlikte ortaya çıkan ani patlama eğilimi

  • Doğrudan ödüllendirilmeyen faaliyetleri sürdürmede zorluk

  • Tutarsız ve karamsar bir ruh hali.

II. Sınır çizgisi tipi

Sınır çizgisindeki tipte agresif bir kişilik bozukluğunu teşhis etmek için aşağıdaki kriterler karşılanmalıdır:

  1. Kişilik bozukluğunun varlığı için 6 genel koşul yerine getirilmelidir. (Genel kişilik bozuklukları makalesine bakınız)
  2. Dürtüsel tipin özelliklerinden veya davranışlarından en az üçünün mevcut olması ve aşağıdakilerin en az ikisinin bulunması gerekir:

  • Benlik imajı, hedefleri ve tercihleri ile ilgili rahatsızlık ve belirsizlik.

  • Yoğun fakat dengesiz ilişkilere eğilim.

  • Ayrılmayı önlemek için abartılı girişimler.

  • Kendine zarar verme tehditleri veya eylemleri.

  • Kalıcı boşluk duyguları.

„Agresif kişilik bozukluğu“ terimi, genellikle sürekli agresif ve düşmanca davranışlar sergileyen bireyleri tanımlamak için kullanılır. Ancak, bu terim resmi bir tanı olarak kabul edilmemektedir. Agresif davranışlar, antisosyal kişilik bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu ve narsisistik kişilik bozukluğu gibi çeşitli kişilik bozukluklarında görülebilir.

  1. Antisosyal kişilik bozukluğu: Bireylerin sosyal normlara ve kurallara uymama, başkalarının haklarına saygı göstermeme ve suç işlemeye eğilimli olma gibi belirtileri bulunan bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluk, saldırganlık ve düşmanca davranışlar sergileyebilir.
  2. Sınırda kişilik bozukluğu: Bireylerin duygusal olarak dengesiz, ilişkilerde istikrarsız ve kendine zarar verme eğiliminde olma gibi belirtileri bulunan bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluk, öfke patlamaları ve agresif davranışlar sergileyebilir.
  3. Narsisistik kişilik bozukluğu: Bireylerin kendilerini aşırı derecede önemli ve özel görmeleri, başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına duyarsız olmaları ve aşırı derecede hayranlık ve ilgi beklemeleri gibi belirtileri bulunan bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluk, eleştirilere karşı öfkeli ve saldırgan tepkiler gösterebilir.

Agresif davranışlar sergileyen bireyler için tedavi, altta yatan kişilik bozukluğuna ve bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanır. Terapi, bilişsel davranışçı terapi (CBT), diyalektik davranış terapisi (DBT) ve mentalizasyon temelli terapi (MBT) gibi çeşitli psikoterapi yaklaşımlarını içerebilir. Bu terapiler, bireyin düşünce ve duygu düzenlemesini geliştirmeye, agresif ve düşmanca davranışları değiştirmeye ve sağlıklı ilişki becerileri öğrenmeye odaklanır.