Bu, güçlü iç huzursuzluk ve kontrol edilemeyen bir hareket etme ihtiyacı (huzursuzluk, hareket etme dürtüsü) eşliğinde sakince oturamama durumudur.
Güçlü Akatizi genellikle psikolojiyi etkileyen ilaçların (nöroleptikler) yan etkileri olmakla birlikte, örneğin Parkinson hastalığı tarafından da tetiklenmiş olabilir. Akatizi diskinezi (ekstrapiramidal hiperkinezi) olarak sınıflandırılır.
Akatizi, genellikle antipsikotik ilaçlar ve bazen antidepresanlar gibi diğer psikotrop ilaçların kullanımıyla ilişkili olan bir hareket bozukluğudur. Akatizi, kişinin sürekli hareket etme ihtiyacı duyduğu rahatsız edici bir huzursuzluk hissi ile karakterize edilir. Bu durum, özellikle bacaklarda olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde huzursuzluk ve iç sıkıntısı şeklinde ortaya çıkar.
Akatizi belirtileri şunları içerebilir:
- Oturamama veya hareketsiz duramama
- Sürekli hareket etme ihtiyacı duyma
- Gergin ve huzursuz hissetme
- Bacakları sallama, dolaşma veya hareket ettirme
- İç sıkıntısı ve rahatsızlık
Akatizi, özellikle tipik antipsikotikler (ör. haloperidol) gibi eski nesil antipsikotik ilaçların kullanımıyla daha sık görülür. Atipik antipsikotikler (ör. risperidon, olanzapin) ise genellikle akatizi riskini daha düşük tutar. Akatizi tedavisinde, ilaçlar dozunun azaltılması, ilacın değiştirilmesi veya beta-blokerler, antikolinerjik ilaçlar ve benzodiazepinler gibi ek ilaçların kullanılması gibi stratejiler uygulanabilir.
Akatizi hakkında endişeleriniz varsa, bir psikiyatrist veya başka bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Onlar, durumunuzu değerlendirecek ve uygun tedavi seçeneklerini sunabilecek yetkili profesyonellerdir.