Bu, oyun teorisinden, oyundaki çocuksu merak ve keşif davranışının analizine dayanan bir terimdir. Bir oyuncu oyunda gerginlik yaratmaya, sürdürmeye ve çözmeye çalışarak gerginlik eğrisi ile sonuçlanan bir aktivasyon çemberi gerilim ve çözüm arasında tekrarlayan bir ilişki olarak tanımlanır.
Basitçe söylemek gerekirse, gerilimin tekrar tekrar oluşturulduğu ve sonra aniden azaltıldığı gerginliğin oluşturulması ve azaltılması meselesidir.
Aktivasyon çemberi, motivasyon, enerji ve uyanıklık düzeylerinin değişimini açıklamak için kullanılan bir kavramdır. Bu terim, enerji ve uyanıklık düzeylerinin zamanla ve farklı durumlarla nasıl değişebileceğini gösteren bir çember şeklinde düşünülür. Aktivasyon çemberi, beynin farklı alanlarındaki nöral aktivitenin artması ve azalması ile ilgilidir.
Aktivasyon çemberi, beş ana enerji ve uyanıklık düzeyini kapsar:
- Uyku: Enerji düzeylerinin en düşük olduğu ve nöral aktivitenin azaldığı durumdur.
- Uyanıklık: Uyanık ve dikkatli olduğumuz, enerji düzeylerinin arttığı ve nöral aktivitenin yükseldiği durumdur.
- Odaklanma: Yoğun bir şekilde bir göreve veya düşünceye odaklandığımız ve enerji düzeylerinin daha da yükseldiği durumdur.
- Uyarılma: Enerji ve uyanıklık düzeylerinin daha da arttığı, heyecan ve korku gibi güçlü duyguların yaşandığı durumdur.
- Tükenme: Enerji düzeylerinin sonunda düşmeye başladığı ve uyanıklık düzeyinin azaldığı durumdur.
Aktivasyon çemberi, bireyin motivasyon, enerji ve uyanıklık düzeylerinin nasıl değişebileceğini gösteren bir model olarak kullanılabilir. Bu model, bireyin enerji ve motivasyon düzeylerini optimize etmeye ve uygun düzeyde uyanıklık sağlamaya yardımcı olacak stratejiler geliştirmesine yardımcı olabilir.