Alışma

Artan tolerans ile bağımlılığın başlangıcının ön aşaması.

„Alışma“ terimi, bir uyaranın tekrarlanan veya sürekli sunulması sonucunda, organizmanın duyarlılığının azalması veya cevabının zayıflaması sürecine işaret eder. Alışma, öğrenme ve adaptasyon süreçlerinin temel bir bileşenidir ve tüm canlılarda, insanlar ve hayvanlar dahil olmak üzere, gözlemlenir. Alışma, beyinde duyusal ve sinir sistemleriyle ilgili değişikliklerle gerçekleşir ve organizmanın dikkat ve enerji kaynaklarını daha önemli veya yeni uyaranlara yönlendirmesine yardımcı olur.

Örneğin, bir odada sürekli çalışan bir saat sesine maruz kaldığınızda, başlangıçta saat sesini belirgin bir şekilde algılarsınız. Ancak zamanla, saat sesi aynı kalmış olsa bile, onu algılamanız ve dikkatinizi vermeniz azalır. Bu, alışma sürecinin bir sonucudur.

Alışma, duyusal uyaranlara (ör. ışık, ses, koku) ve iç duyumlar (ör. açlık, susuzluk) kadar sosyal ve duygusal uyaranlara (ör. bir arkadaşın sürekli şakaları) da uygulanabilir. Alışma, öğrenme ve adaptasyon süreçlerini etkileyen karmaşık bir fenomendir ve çeşitli davranışsal ve nörobiyolojik mekanizmalarla ilişkilidir.