Anksiyete ile baş etme eğitimi (ABT), anksiyete bozuklukları olan bireylere, stres ve endişe ile başa çıkma becerileri öğreten bir psikoterapi yöntemidir. ABT (Anksiyete Baş Etme Terapisi) olarak da bilinir ve genellikle bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi diğer terapi yöntemleriyle birlikte kullanılır.
ABT’nin amacı, anksiyeteyle ilişkili düşünce ve duyguları tanımak, anlamak ve yönetmek için stratejiler ve teknikler öğretmektir. Bu eğitim sırasında, terapistler, bireyin olumsuz düşüncelerini ve inançlarını sorgulamasına ve değiştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, stresle başa çıkma becerilerini geliştirmek ve gevşeme teknikleri öğrenmek de eğitimin bir parçasıdır.
Anksiyete ile baş etme eğitimi, anksiyete bozuklukları olan bireylerin yaşamlarında daha fazla kontrol sağlamalarına ve anksiyete belirtilerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Başarılı olduğunda, bu terapi, bireylerin günlük aktivitelerine daha iyi katılım göstermelerine ve genel yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olur.
Anksiyete ile başa çıkma eğitimi, davranış terapisi yöntemlerine dayanan psikoterapötik bir prosedürdür.
Prensip olarak, reaksiyonun önlenmesi ile bir uyaran çatışmasıdır : Gerçekte, hasta yoğun bir şekilde korkulu durumla karşı karşıya kalır, böylece korkudan kaçınmak veya onu yumuşatmak yerine yaşadığı korku ve panikle bu durumla başa çıkmanın stratejilerini öğrenir.
Bununla birlikte, yüzleşme gerçekleşmeden önce, çeşitli gevşeme teknikleri, özellikle psikoeğitim kullanılarak (hasta, hastalığın altında yatan bozukluk ve fiziksel ve psikolojik mekanizmalar hakkında bilgi sahibi olarak kendi hastalığını tanıması). Bununla birlikte bilişsel teknikler kullanılır. (gerçekçi olmayan korku ve korkuları azaltmanın yanı sıra korku tetikleyici düşünceleri tanımlamak, analiz etmek ve değiştirmek). Bu nedenle, anksiyete ile baş etme eğitimine multimodal tedavi prosedürü denir.
Temelde bilişsel tekniklerin üçüncü sütununun bir parçası olan anksiyete baş etme eğitiminin bir diğer ayağı, hastalarda sıklıkla azalmış olan özgüvenin güçlendirilmesidir. Başarıya ulaşma yeteneğinize olan güven, kaygı ve panik bozukluklarının tedavisinde önemli bir rol oynar. Sadece olumlu deneyimler için yeni kaynaklara dokunarak ve hastanın psikolojik kaynaklarının ilişkili olarak güçlendirilmesi, hastanın bir çatışma ve motivasyona girmesi için koşullar oluşturabilir. Yoğun korku ve paniğe rağmen terapi hedeflerine göre davranmayı sürdürür. Bu bağlamda Donald Meichenbaum’un kendi kendine aşılama eğitimi gibi teknikler de kullanılabilir.
Anksiyete ile başa çıkma eğitimi, sistematik duyarsızlaştırmanın daha da geliştirilmesinde alternatifidir. Bu, küçükten büyük korkulara kadar hasta ile birlikte çalışılan bir korku zinciri boyunca adım adım ilerlerken, çatışma aşamasındaki korku yönetimi eğitimi aşırı uyarımı kullanır, bu nedenle hasta en büyük korkuyla yüzleşir.