Anlamlılık seviyesi, bir kavramın, ifadenin veya bilginin insanlar tarafından ne kadar kolay anlaşıldığını veya değerlendirildiğini gösteren bir ölçüdür. Anlamlılık seviyesi, bireylerin öğrenme sürecinde, öğrendikleri bilgilerin ne kadar anlamlı ve bağlantılı olduğunu belirlemelerine yardımcı olur.
Yüksek anlamlılık seviyesine sahip bir bilgi, insanların hızlı bir şekilde anlayabileceği, hafızaya alabileceği ve bağlantılar kurabileceği bir bilgidir. Düşük anlamlılık seviyesine sahip bilgiler ise, daha soyut, zor anlaşılır veya bireylerin önceki deneyimleri ve bilgileriyle bağlantı kurmakta zorlandığı bilgilerdir.
Eğitim ve öğrenme sürecinde, öğreticilerin ve eğitim materyallerinin anlamlılık seviyesini artırmaya çalışması, öğrencilerin yeni bilgileri daha etkili bir şekilde öğrenmelerine ve hafızalarında tutmalarına yardımcı olur.
Çıkarım istatistikleri yardımıyla hipotezleri test ederken anlamlılık düzeyi araştırmacı tarafından önceden belirlenmiştir.
Sıfır hipotezinin terk edilmesi gerektiği gözlenen etkilerin ortaya çıkma olasılığını gösterir. % 5 ve % 1 önem seviyeleri bir kural olarak belirlenmiştir. Sıfır hipotezinin doğruluğunu varsayarak, gözlenen etkinin meydana gelme olasılığı % 5’ten veya % 1 den azsa, sıfır hipotezi reddedilir.