Bronşit, solunum yollarındaki bronşların iltihaplanmasıyla karakterize olan bir solunum hastalığıdır. Bronşlar, solunum yolunda hava akışını sağlayan ve akciğerlere giden hava yollarıdır. Bronşit, akut veya kronik olabilir.
1. Akut Bronşit: Genellikle viral enfeksiyonlar, özellikle soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Akut bronşit, hava yollarında iltihaplanma, öksürük, balgam üretimi, göğüs ağrısı, hafif ateş gibi semptomlara yol açabilir. Genellikle kendiliğinden iyileşir ve tedavi destekleyici önlemlerle, istirahat ve bol sıvı tüketimiyle yönetilebilir.
2. Kronik Bronşit: Sigara içmek en yaygın nedenlerden biridir. Kronik bronşit, en az üç ay boyunca yılda en az iki yıl süren sürekli öksürük ve balgam üretimiyle karakterizedir. Kronik bronşit, solunum yollarındaki sürekli iltihaplanma sonucunda meydana gelir ve zamanla akciğer fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Sigara içme, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer faktörler kronik bronşit riskini artırabilir. Tedavide sigarayı bırakma, hava kirliliğinden kaçınma, solunum egzersizleri, bronkodilatör ilaçlar ve diğer semptomları hafifletmeye yönelik tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Bronşit, semptomların süresi, şiddeti ve seyri açısından bireyden bireye değişebilir. Tedavi, semptomların şiddetine, altta yatan nedenlere ve bireyin sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Bronşitin ciddi komplikasyonlara yol açabileceği durumlarda, tıbbi yardım almak önemlidir. Bir sağlık uzmanı, doğru tanıyı koymak ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için değerlendirme yapacaktır.