Çocuk felci

Çocuk felci, polio olarak da bilinen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Polio virüsü, solunum yolu veya kirli su yoluyla bulaşabilir. Genellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür. Hastalığın belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik yer alabilir. Bununla birlikte, enfekte olan kişilerin büyük bir kısmında herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Çocuk felci, sinir sistemini etkileyerek kasları felç eder. En ciddi durumda, solunum kasları felç olabilir ve bu da solunum yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir. Felç olan kaslar genellikle kalıcı hasar görür ve hareket kabiliyeti sınırlanır.

Çocuk felci, aşılar sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınmış bir hastalıktır. Polio aşısı, çocukların bağışıklık sistemini polio virüsüne karşı korur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık kuruluşları, dünya genelinde polio aşılama kampanyaları düzenlemekte ve hastalığın yayılmasını engellemek için çaba sarf etmektedir.

Çocuk felci, genellikle kalıcı sakatlıklara neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Ancak, erken teşhis, tedavi ve rehabilitasyon ile felçli bölgelerin işlevini artırmak mümkündür. Fizik tedavi, rehabilitasyon, ortez ve protezler, destekleyici tedavi ve psikososyal destek gibi yöntemler, çocuk felci sonrası yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.