Defekasyon, dışkılama veya bağırsak hareketi olarak da bilinen bir süreçtir. Bu süreç, sindirim sistemindeki sindirilemeyen atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla gerçekleşir.
Normal bağırsak hareketi sırasında sindirim sistemi boyunca ilerleyen yiyecekler, sindirim organlarında besin maddeleri emilirken geriye kalan sindirilemeyen artıklar kalır. Bu artıklar kalın bağırsakta su ve elektrolitlerden emilerek dışkının oluşmasını sağlar. Dışkı, kalın bağırsaktan rektuma doğru ilerlerken orada birikir.
Defekasyon, rektumun içerdiği dışkının vücuttan atılmasıdır. Normalde rektumun içerdiği dışkı, bağırsak hareketleri ve defekasyon refleksi ile kontrol edilen kas kasılmaları ile dışarı atılır. Bu kas kasılmaları, dışkının kalın bağırsaktan anüs yoluyla dışarı itilmesini sağlar.
Defekasyon süreci, kişinin kontrolü altında olan bir olaydır. İhtiyaç duyulduğunda tuvalete gidilerek dışkılama gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda, sindirim sistemi sorunları veya bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle defekasyon düzeninde bozukluklar ortaya çıkabilir. Bu durumlarda tıbbi yardım almak önemlidir.