Harf körlüğü (Alexia), bireyin metinleri okuyamama durumunu ifade eder. Genellikle beyin lezyonları veya travmalar sonucu gelişir. Harf körlüğü, kelimelerin ve harf dizilerinin tanınmasını zorlaştırır veya imkansız hale getirebilir.
Harf körlüğü, iki ana tipe ayrılabilir:
1. Sesbilimsel Harf Körlüğü (Phonological Alexia): Bu türde, bireyler harfleri tanıyabilir ancak bu harfleri seslendirmekte zorlanır. Kelimeleri tanımak için harf seslerini bir araya getirmekte zorlanır ve okunan metinlerin anlamını anlamak güçleşir.
2. Görsel Harf Körlüğü (Pure Alexia veya Visual Alexia): Bu türde, bireyler harfleri tanıma yeteneğini kaybeder. Metindeki harf dizilerini görsel olarak algılamakta güçlük çekerler. Ancak konuşma ve dil becerileri normaldir. Kelimelerin anlamını anlayabilirler, ancak yazılı dildeki harfleri tanımakta sorun yaşarlar.
Harf körlüğü, genellikle beyin hasarı sonucu ortaya çıkar. Beyin yaralanmaları, felçler veya bazı nörolojik hastalıklar harf körlüğüne neden olabilir. Tedavi, harf körlüğünün nedenine ve şiddetine bağlıdır. Dil ve konuşma terapileri, görsel ve işitsel geri bildirimler harf körlüğü tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, temel neden olan hastalığın tedavisi de önemlidir.