Hoşlanmama tedavisi, genellikle aversiyon tedavisi olarak bilinir ve istenmeyen davranışları veya alışkanlıkları değiştirmek amacıyla kullanılır. Temel ilke, kişinin istenmeyen davranışları gerçekleştirdiğinde olumsuz veya rahatsız edici bir uyarıcı ile karşılaşacağını bilmekten kaynaklanan bir hoşlanmama duygusu geliştirmesini sağlamaktır. Bu, zamanla kişinin bu davranışlardan kaçınmasına veya bunları azaltmasına yol açar.
Aversiyon terapisi, özellikle madde bağımlılığı, alkolizm, sigara içme gibi bağımlılıkların ve bazı sapkın cinsel davranışların tedavisinde kullanılmıştır. Örneğin, alkol bağımlılığı tedavisinde, bir kişiye alkol tükettiğinde rahatsızlık hissini artıran bir ilaç verilebilir. Bu rahatsızlık hissi, zamanla alkol kullanma isteğini azaltabilir.
Aversiyon tedavisinin etkinliği, kullanılan yönteme, bireyin özelliklerine ve tedaviye olan motivasyonlarına bağlı olarak değişir. Bu tedavi yöntemi, bazı etik tartışmaları da beraberinde getirebilir, çünkü hoş olmayan uyarıcıların kullanımı kişinin rızasını ve insan haklarını sorgulayabilir.
Günümüzde, aversiyon tedavisi, diğer terapi yöntemlerinin (bilişsel davranışçı terapi gibi) gelişmesi ile daha az kullanılmaktadır. Modern psikolojide, davranış değişikliği için daha pozitif ve destekleyici yöntemlerin kullanılması tercih edilmektedir. Ancak, bazı şartlar altında ve dikkatli bir şekilde uygulandığında, aversiyon tedavisi hala geçerli bir tedavi yöntemi olabilir. Her tedavi yönteminde olduğu gibi, aversiyon tedavisinin uygulanmasında da bireysel ihtiyaçların ve durumların dikkatlice değerlendirilmesi önemlidir.