Bağımlılık sendromu, belirli bir psikotrop maddenin tekrar tekrar kullanılmasından sonra gelişen bir dizi semptomdur (fiziksel semptomlar, davranışsal anormallikler).
Kronik alkolizm alkolik olma durumudur. Bu durum, bu maddeyi tüketmek için koşulsuz istek ve sağlık hasarına rağmen sürekli tüketim içerir. Bir tolerans geliştikçe, maddenin miktarı yavaş yavaş arttırılır. Bazen fiziksel yoksunluk sendromu vardır. Madde kullanımı yaşamın odağı haline gelir ve diğer değerleri, faaliyetleri veya yükümlülükleri ortadan kaldırır. Bağımlılık sendromu tek bir maddeye değil, aynı zamanda bir grup maddeye veya farklı maddelere de işaret edebilir.
Bağımlılık sendromunu teşhis etmek için, aşağıdaki kriterlerden üç veya daha fazlasının en az bir ay boyunca mevcut olması veya bir yıl içinde birkaç kez tekrarlanması gerekir:
-
Maddeyi tüketmek için güçlü arzu / güçlü zorlama.
-
Madde kullanımı üzerindeki kontrol azaltılır, gittikçe daha fazla madde tüketilir. Tüketimi azaltma girişimleri başarısız olmaya devam eder.
-
Maddeyi azaltmaya veya almayı durdurmaya çalışırken tipik yoksunluk belirtileri olan fiziksel yoksunluk sendromu gelişir.
-
Maddenin etkilerine karşı tolerans gelişir. Bu nedenle, yoksunluk sendromundan kaçınmak için artan miktarlar alınır.
-
İlgili kişinin hayatı giderek artan bir şekilde maddenin tüketimine dayanır. Kişi diğer çıkarlar veya yükümlülüklere kayıtsız kalır.
-
Zararlı sonuçlara rağmen, madde tüketilmeye devam eder.