Metadon

Metadon, tamamen sentetik bir ilaç olup morfinin bir türevidir. Güçlü bir analjezik etkiye sahiptir. Morfin bağımlığının tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır ve bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’nün 2005 yılında temel ilaçlar listesine dahil edilmiştir. Metadon, eroinden daha uzun bir etki süresine sahiptir ve ağızdan da alınabilir.

Etkileri: Bir opioid olarak metadon, buprenorfin hariç, diğer opioidlerle aynı tehlike potansiyeline sahiptir.

Önceki etkiler nedeniyle önceden opioidlere karşı mevcut toleransı aşan metadon dozlarında yan etkiler görülebilir. Bunlar yorgunluk, uyku bozuklukları, uyuşukluk, iletim bozuklukları, kusma, bacaklarda ödem (sıvı tutma), idrar retansiyonu ve kabızlıktır. Bu yan etkiler genellikle tolerans gelişimi veya dozda bir azalma ile kaybolurlar. Uyku bozuklukları ve cinsel bozukluklar çok uzun sürer (üç yıllık bir ikame süresi hala % 20 civarındadır).

Etki şekli nedeniyle kardiyak aritmiler metadonun olası yan etkileridir.

Metadon içeren aşırı dozda opiodid belirtileri, şiddetli solunum depresyonuna ve koma dahil bilinç bozukluğuna göre daralmış gözbebekleridir. Taşikardi, hipotermi ve arefleksi’ye kadar zayıf refleksler ile kan basıncında bir düşüş de görülebilir. Opioid toleransı olmayan kişilerde, vücut ağırlığının kilogram başına bir miligramdan daha azı bile ölümcül olabilir. Bu, ölümcül dozun bir bebek için 10 mg’dan ve yetişkinler için 40-50 mg’dan az olabileceği anlamına gelir.

Metadon’a ayarlandığında, tedavinin ilk iki haftasında meydana gelen ölümlerin çoğu 40-60 mg’lık dozlarda meydana gelen 25-100 mg’lık bir doz aralığı ile ilişkilendirildi. Bu nedenle, mümkün olduğunda, hastalar ilk maksimum etki anında (ilk dozdan üç ila dört saat sonra) aşırı doz belirtileri (veya kalıcı yoksunluk belirtileri) açısından kontrol edilmelidir. Doz aşımı tedavisi için antagonistik ilaçlar vardır.