Narsisistik kişilik bozukluğu, narsisizmden kaynaklı patolojik kişilik bozukluğudur.
Kendisine verdiği önem ve kenidini yücelten duygular nedeniyle, başarı, güç, inanç, kendisine aşırı hayranlık, abartılı düşünme, sömürmeye müsait ilişkiler için arzu empati duyan, haset duyguları, diğer insanlara karşı kayıtsız olma, aşırı kibirlilik narsistik kişilik bozukluğunun karakterize özelliklerindendir.
Kendilerine yönelik hırs ve aşırı talepler genellikle tükenme sendromuna yol açar, ancak durumdan genellikle kendilerini sorumlu tutmazlar. Çalışma koşullarını, yöneticilerinin tutum ve tavırlarını vb. dış nedenleri sorumlu tutarlar.
Depresif ruh halleri çok yüzeyseldir, isteksizlik ve momentum eksikliği çok stresten dolayı etkilenenler tarafından yaşanır.
Fiziksel düzeyde uyku bozuklukları, baş ağrısı, fonksiyonel kalp problemleri ve cinsel bozukluklar vardır.
Daha yakın temasta, etkilenenler çok canlı, çekici ve büyüleyici görünebilir. Özellikle bir şeyi başarmak istediklerinde çok manipülatif olabilirler. Ancak kendilerini genellikle duygusal olarak havalı, kibar ve nazik olarak sunarlar. “
Etkilenenler kendi yeteneklerini abartır ve kızgınlıktan başkalarının inşa ettiklerini yok ederler. Olumsuz eleştirileri genel olarak saldırı görerek, içlerinde öfke, utanç veya aşağılanma duygularına neden olan çarpıcı bir hassasiyet gösterirler. Bu nedenle, kendilerini merkeze otutturmak için, özellikle aile içinde, entrika ağıları kurarlar. Böylelikle kendilerini koruduklarını veya daha fazla eleştiri almamak için bir mesafe koyduklarını düşünürler. Eleştiren insanlar onlar için, uyduran, yalan söyleyen yada abartılı hikayeler anlatan kişiler durumuna indirgenir.
Genellikle gerçeklik narsisistik kişilik bozukluğu olan kişinin lehine süslenmiştir ve genellikle bulanık bir algı oluşturulmuştur. Bazen de gerçek olanın bazı bölümleri, hastaların görüşlerine göre tahrif edilmiştir.
Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerin, kırılgan olan benlik sagılarından dolayı, harika bir görünümle telafi etmeye çalıştıkları empati eksikliği ve olumsuz eleştiriye karşı aşırı duyarlılıkları vardır. Bu kişiler suçluluk duygusu ve utanç olmadan patolojik yalan söylerler. Ayrıca yönetimle ilgili bir seviyeye ulaştıklarında, yönetimi altında çalışmak zorunda olan kişilere inanılmaz eziyetler ederler.
Malign narsisizm, narsisistik ve anti-sosyal kişilik bozukluğu arasında bir ara aşama olarak görülebilir. Narsistik kişilik yapısı, antisosyal davranış ile yoğun patolojik saldırganlık ve olası paranoidin kombinasyonu ile malign narsisizm haline gelir.
Bu hastalar karakteristik olarak, bir grup içinde yönetme iddiası olan, sadizme, ahlaki veya yasal geçişlere (örneğin mülke zarar, karalama), diğer insanların küçük düşürilmesine ve nefrete karşı patolojik kibirlilik (aşırı kibirlilik veya gerçeklik kaybının gelişimi) duygusu içindedirler.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, kendilerine ve diğer insanlara karşı sorumluluk ve şefkatten tamamen uzak ve vicdansız davranışlarla karakterize edilirken, malign narsisizmde, sık sık sömürücü bir ilgi ile de olsa, diğer insanlar için hissedilen bir duygu vardır. Yakın ilişkilerde, özellikle evliliklerde, benmerkezci tutum her iki eş için de zorluklara sebep olabilir.