Parasempatik sinir sistemi, otonom sinir sisteminin üç bileşeninden biridir. Dinlenme siniri olarak da bilinir. Parasempetik sinir sistemi vücudun kendi rezervlerinin metabolizmasına, rejenerasyonuna ve birikmesine hizmet eder. Dinlenme, rahatlama ve koruma sağlar. Vejetatif sinir sistemi, iç organlara ve bezlere açılan sinir yollarından oluşur. Böylece çoğu iç organı ve dolaşımı istemsiz olarak kontrol eder.
Otonom sinir sisteminin bir parçası olan parasempatik sinir sistemi, gereksiz maddelerin atılımı, görme organlarının gözyaşı ve gözbebeği kasılması yoluyla korunması ve uzun süreli enerji depolanması gibi vücut dengesinden de sorumludur. Otonom sinir sisteminin diğer kısmı olan sempatik sinir sistemi ile birlikte çalışır.
Parasempatik sempatik olandan tamamen farklıdır. Sadece omuriliği iki yerde bırakır. Beyin sapında ve haç biçiminde. Bu nedenle, kranio-sakral sistem (kafa çapraz sistemi) olarak da adlandırılır. Omurganın üstündeki ve altındaki çıkış noktaları nedeniyle sinir lifleri çok uzundur. Bu nedenle en büyük parasempatik sinir vagus, gezici olarak da adlandırılır. Vagus siniri merkezi sinir sistemini terk eder ve beyin sapında ve karın boşluğuna girer. Parasempatik sinir sistemi, sempatik sinir sisteminin antagonistidir. Yani iç organların çoğu iki dizgiye dayanır. Biriyle vücut aktivitesini arttırır veya hızlandırır (sempatik) ve diğeri ile bunu frenler veya azaltır (parasempatik).