Polinöropati, periferik sinir yollarının (miyelin kılıfı) veya sinirlerin kendi izolasyonlarının hasar gördüğü bir hastalıktır. Hastalığın tutarsız bir patogenezi vardır. Başlıca semptomları eldiven ve çorap hassasiyeti olarak bilinir.
Hastalık, motor, hassas ve vejetatif sinirleri, bağ doku kaplama yapılarını ve bunları ayrı ayrı veya kombinasyon halinde besleyen kan damarlarını etkiler.
Motor sinir lifleri kaslara doğrudan komut verir. Hassas sinir lifleri deriden, kas iğlerinden, tendonlardan ve eklemlerden omuriliğe duyumlar yapar. Vejetatif veya otonom sinir lifleri iç organları, kan damarlarını ve cildin ter bezlerini innerve eder.
Oluşma sıklığına bağlı olarak, akut ve kronik polinöropati arasında bir ayrım yapılır. Bir diğer ayırt edici özellik dağıtım türüdür. En yaygın tip distal-simetriktir, yani eller ve ayaklar. Gövdeye yakın vücut kısımlarını ve kranial olarak kranial sinirleri proksimal olarak etkiler. Ek olarak, hangi tip sinir liflerinin baskın olarak enfekte olduğu arasında bir ayrım da yapılır.
Polinöropati nedenleri arasında, zehirlenme, alkol, diabetes mellitus, bakteriyel ve viral bulaşıcı hastalıklar, karsinomlar, porfiri veya böbrek yetmezliği olabilir.