Öz farkındalık

Tamamen farklı düzeylerdeki (fiziksel, duygular, düşünceler, vb.) dikkat kontrolü sonucunda oluşan, kişinin kendi farkındalığı.

Öz yönetim

Kişisel konuları denetleme, planlama ve organize etme becerisi.

Öz-referans etkisi

Benlik imajıyla ilgili olayların (kişisel konuşmalar) genellikle daha iyi hatırlandığı olgusu terimi. Benlik imajının birçok olumsuz yönü varsa, kendini gerçekleştiren olumsuz durumlara katkıda bulunabilir. Örneğin sosyal fobi.

Öz-yeterlik

Belirli bir durumda kişinin bir şeyi yeterli şekilde yapabileceğine dair kendisine duyduğu inanç.

Özel mantık

Mantıksal bağlanma, kendi üstünlüğünün hizmetinde ilkel-çocuksu düşünce ilkeleri.

Özellik dedektörleri

Hubel ve Wiesel tarafından keşfedilen görsel korteksteki hücre, sadece alıcı alanlarındaki belirli özellik modellerine tepki verir.

Özellik teorisi

Davranışı nedensel olarak açıklamaya meyilli olduğumuzu varsayar, bunu genellikle söz konusu kişiye veya söz konusu kişinin eğilimine atfeder.

Özerklik gelişimi

Çocukluk sürecinde bağımsızlık geliştirme ve ebeveynlerden ayrılma.

Özgecilik (özverili olma, fedakar olma)

Fedakarlık (Latince: eski: öteki) çıkarların veya başkalarının iyiliğinin ya da ortak iyiliğin gönüllü arayışıdır.

Fedakar eylem genellikle özverili eylemle eşittir. Özveriliğin yarattığı eylemlerin amacının yönü dikkate alınmaz. Özverilik kavramı bunun yerine kişinin kendi kaygılarını özveriye ertelemeye vurgu yapar. Bu kavramın yaratıcısı Auguste Comte olarak kabul edilir. Fedakarlık, bencillik (Egoizm) için bir karşı kavramdır. Yaşanan bu karşıtlığın ortadan kaldırılmasına genellikle sevgi denir. Özveriliğe ek olarak, özverilik özgecilik ile eş anlamlıdır. Sosyal psikoloji bu durumu olumlu sosyal davranış olarak niteler.