Alkol, kimyasal bileşiklerin geniş bir grubunu ifade eder ve genellikle bir hidroksil (-OH) grubu içeren organik bileşiklerdir. Bununla birlikte, günlük konuşmalarda „alkol“ terimi, genellikle etanol (etil alkol) olarak adlandırılan alkol türüne işaret eder. Etanol, alkollü içeceklerde bulunan ve insanlar tarafından tüketilen ana bileşendir.
Etanol, şarap, bira, votka ve likör gibi alkollü içeceklerin üretiminde mayalanma sürecinde ortaya çıkar. Mayalanma, şekerlerin (genellikle meyve şekerleri veya tahıl şekerleri) maya hücreleri tarafından alkol ve karbondioksite dönüştürülmesi işlemidir. Etanol, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir maddedir ve tüketimi insanların ruh hallerini, davranışlarını ve fiziksel koordinasyonlarını etkileyebilir.
Alkolün (etanolün) etkileri, tüketilen miktar ve süre, kişinin yaşına, kilosuna, cinsiyetine ve alkol toleransına bağlı olarak değişir. Alkolün hafif tüketimi, bazı insanlarda gevşeme, sıcaklık ve sosyalleşme gibi olumlu duygulara neden olabilir. Bununla birlikte, aşırı alkol tüketimi, zararlı fiziksel ve zihinsel etkilere, alkol bağımlılığına ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Alkol zehirlenmesi, karaciğer hasarı, mide ülserleri, pankreatit, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi alkolün kronik kullanımının sonucu olan sağlık sorunlarına ek olarak, alkol kullanım bozukluğu ve bağımlılığı da önemli toplum sağlığı sorunlarıdır. Alkol kullanımının düzenlenmesi ve alkol tüketiminin sorumlu bir şekilde sınırlandırılması, bu tür sağlık sorunlarının önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı olabilir.
Alkol, insanlığın en eski uyuşturucu etkisi olan içeceklerden biridir. Bira üreten ilk kültürler Sümerler’dir. Onları Mısırlılar izledi. Yunanlılar şarabı keşfetti. Orta Çağ’da, Araplar alkolün damıtma ile konsantre olabileceğini keşfettiler. Şarap ve ekmek o zamanlar ana gıda maddeleri olduğundan, Hıristiyanlık onları kutsallık seviyesine yükseltti. Kandaki binde 5-8 (Promil) konsantrasyonda, alkol zehirlenmesinden insanların % 90’ı ölür. Alkol öncelikle beyninde duyguları ve farkındalığı kontrol eden bölgeleri etkiler. Alkolikler yiyeceklerinin büyük bir bölümünü alkol olarak aldığından ve alkolde bir vitamin emici olduğundan zamanla bu kişilerde vitamin eksikliği oluşur. Aşırı tüketimden sonra. Sinirlilik, uykusuzluk, yorgunluk, şiddetli terleme, baş ağrısı ve kendini hasta, bitkin hissetme belli başlı belirtilerdir. Alkol zehirlenmesinin psikolojik etkileri şunlardır: özeleştirisi düşük, kolay sinirlilik hali, disinhibisyon, konsantrasyon ve koordinasyonunun bozulması, yorgunluk. Kandaki alkol seviyesi keskin bir şekilde yükseldiğinde, belli bir zaman sonra bilinç kaybı başlar, bundan sonra beyindeki solunum merkezi kontrolden çıkar, buna bağlı olarak kalp ve kandaki dolaşım da sekteye uğrar. Vücuk sıcaklığının kontrol düzeni bozulur, mide mukozasının alkol alımından dolayı tahriş olması nedeniyle, aşırı alkol alanlar üşüdüklerinin (hipotermi) farkına varamazlar. Bu nedenle açık yerlerde kontrolsüz bir şekilde aşırı alkol tüketenlerin çoğu donarak ölme tehlikesindedirler.
Alkol aşağıdaki hastalıklara neden olur: polinörit, pakidisit, Alkol embriyopatisi, özofagus kanseri ve mide kanseri. Psikolojik komplikasyonlar deliryum tremenleri (halüsinasyon sanrıları) ve Korsakow hastalığı (kafa karışıklığı, yönelim bozukluğu, ciddi şekilde zayıflamış hafıza).
Etkilenenler genellikle stres, hayal kırıklığı, keder veya çok fazla alkol tüketilen sosyal bir ortam yoluyla alkolik olurlar. Bu bağımlılık oldukça damgalandığından, hastalar sosyal gerilemeden uzun süre acı çekerler ve utandıklarından dolayı gizlice alkol alımına devam ederler.
Alkol keyif verici ve bağımlılık yapan bir maddedir. Küçük miktarlarda tüketildiğinde, artan uyarıcı ve aşırı abartılı mutluluk duygusuna (öfori) neden olur, ancak aşırı alkol tüketimi gibi davranışsal kişilik değişikliklerine özellikle saldırganlığa yol açabilir.
Alkol genellikle, farklı hammaddelerden şekeri fermente ederek elde edilen ve sarhoş edici bir etkiye sahip olan alkol grubuna ait etil alkole karşılık gelir. Alkol, edinimi, bulundurulması ve ticareti yasal olan, bağımlılık yapan maddelerdendir.
Alkol´ün Tarih ve kökenine kısa bir bakış
Arapça al-kuhl kelimesinden türetilen alkol terimi, „en iyi, ince toz“ anlamına gelen İspanyolca’ya geçmiş ve aslen şarabın ince, uçucu bileşenlerini tanımlamak için kullanılmıştır.
Bir gıda, keyif verici ve uyuşturucu olarak alkollü içeceklerin binlerce yıl öncesine dayanan bir geleneği vardır. Sümerler ve Akkaderler tarafından zaten biliniyorlardı ve eski Mısır dizinlerinde ekmek ve bira ödeme aracı olarak kullanılır ve ücretler bununla ödenirdi. Bununla birlikte, alkol güvenilir ve herzaman mevcut ve dayanıklı olmadığından, yaygın kullanımına rağmen, antik çağda bu ödeme bağımlılığının bir değeri ve gelişimi oluşmadı. Alkol üretimi için gerekli olan hammaddeler öncelikle doğrudan beslenmeye hizmet etti. Alkol muhtemelen sadece zengin bölgelerde ve sadece belirli zamanlarda yiyecekten artakalan miktarlarda üretilebilen miktarlarda mevcuttu.
Belirgin bir alkol tüketimi sadece Ortaçağ ve modern çağın başlarında, ayrıcalıklı kişilere ve günlük çalışan işçilere kısmen alkollü içecekler şeklinde veya kendi alkol üretim ayrıcalığı belgelenirdi. Sanayi çağının başlangıcında bile, bu tür ücretlendirmenin yaygın olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, alkol bağımlılığı (alkolizm sefaleti) bazı yerlerde aşırı bir biçimde ortaya çıktı.
Alkollü içeceklerin damıtılmasının giderek yaygınlaşması, alkol tüketiminin de artmasına buna birlikte alkol bağımlılığının gittikçe daha belirgin hale gelmesine yol açmıştır. Bu durumdan etkilenen devletler, alkol tüketimini ve bağımlılığını azaltmak için defalarca büyük önlemler alınmıştır. Alkol´ün ABD’de yasaklanması muhtemelen en önemli ve en iyi bilinen örnektir.
Alkollü içeceklere erişim, İslam dünyası dışında kalan tüm ülkelerde neredeyse sınırsızdır. Alkol içmek büyük ölçüde toplumlar tarafından yadırganmaz. Restoranlarda, içki satış noktalarında veya halka açık yerlerde, 16 yaşın altındaki çocukların ve gençlerin genellikle alkollü içecek satın almasına izin verilmediği ve onları tüketmelerine izin verilmediğini şartlarla bazı kanunlar oluşturulmuştur. Bu yasak 18 yaşına kadar olan gençler için geçerlidir.
Alkol´ün madde olarak içeriği
Alkol, veya daha spesifik olarak etanol veya etil alkol (C2H5OH) şekerin fermantasyonundan kaynaklanan berrak, renksiz bir sıvıdır. Prensip olarak, tüm şekerli yiyecekler hammadde olarak kullanılabilir. Üzüm alkol üretimi için kullanılan geleneksel bir hammaddedir buna ek olarak, tahıllar, meyveler, şeker kamışı, pekmez, mısır ve patates de alkol üretmek için kullanılır. Alkol içeriği içeceğin türüne bağlı olarak değişir. Örneğin, biranın alkol içeriği, çeşitliliğe bağlı olarak hacimce % 4.0 ila % 8.0 arasında, kırmızı şarabın alkol içeriği hacimce % 11.5 ila %13.0 arasında ve beyaz şarabın alkol içeriği hacimce % 10.5 ila 11.8 arasındadır.. Brendi veya meyve likörü gibi yüksek derecede alkol içeren içeceklerin hacimce yüzde %50 veya daha fazla alkol içeriği vardır. Fermantasyondan elde edilen alkolü damıtarak çok daha yüksek alkol içeriği elde edilir. Alkol özel cihazlarda ısıtılır. Ortaya çıkan buhar toplanır ve soğuduğunda sıvılaştırılır. Bu işlem, istenen alkol konsantrasyonuna ulaşılana kadar birkaç kez tekrarlanabilir.
Alkolün kaynama noktası 78.3 ° C’dir. Bir hacim yüzdesi 0.8 g alkole karşılık gelir, yani bir litre kırmızı şarap yaklaşık 92-100 g. alkol içerir. Bir gram alkol için 29.6 kJ’de (7.07 kcal), enerji içeriği yağdaki kadardır.
Alkol´ün tüketim şekilleri
Alkol, alkollü içkiler bira, şarap veya gibi alkollü içecekler şeklinde çeşitli şekillerde tüketilir.
Alkol´ün Etkileri
Alkolün akut etkisi, tüketilen miktara ve içeceğin alkol konsantrasyonuna, bireyin fiziksel ve zihinsel durumuna, içme alışkanlıklarına, bireyin tolerans gelişimine bağlıdır. Örneğin, tek başına kandaki alkol konsantrasyonu hafif, orta veya aşırı alkol alımı arasında bir ayrım yapmak için kullanılamaz.
Alkollü içeceklerin popülerliği ve yaygın kullanımı, ılımlı alkol tüketiminin çoğunlukla hoş etkisi ile açıklanmamaktadır. Küçük miktarlarda, genellikle uyarıcı ve ruh halini yükselten bir etkiye sahiptir. Baskılayıcı engellemeleri ve korkuları azaltmaya yardımcı olabilir. İletişim kurma ve iletişim kurma istekliliğini artırabilir. Bununla birlikte, orta veya daha yüksek dozlarda, rahatlama, genellikle neşeli ruh hali nin yanısıra bir anda oluşan sinirlilik, duygusal erişilemezliğin yanı sıra saldırganlık ve şiddete de dönüşebilir.
Kandaki alkol seviyesi yükseldiğinde, ortaya çıkan uyuşukluk nihayetinde algı ve dikkatin bozulmasına yol açar. Yargı, koordinasyon bozukluğunun yanısıra konuşma becerisi gittikçe bozulur ve sonunda yorgunluk ve uyuşukluk daha baskın bir hale gelir. Alkol içeriği çok yüksekse, alkol koması ve hatta ölümcül sonuçlara bile yol açabilir.
Alkol´ün Aksiyon modu
Alkol, sindirim sisteminin mukoza zarından emilerek kana karışır, ince bağırsaktaki emilim oranı mideden daha yüksektir. Emilim oranı tüketilen gıdadan da etkilenir. Alkol, vücut içerisinde kann damarları yoluyla dokuların vücut suyuna dağıtılır. Kandaki alkol konsantrosyununun en yüksek noktasına alkol alımından yaklaşık 30-60 dakika sonra ulaşılır. Alkolün % 2-5’i solunum, ter ve idrar yoluyla atılırken, ana parçalanma karaciğer yoluyla gerçekleşir. Çeşitli bireysel faktörlere bağlı olarak, insanlarda alkolün parçalanma süresi saatte yaklaşık 0.1-0.2’dir.
Alkol kan yoluyla beyne girer, burada düşük dozlarda stimüle ederek ancak orta ve yüksek dozlarda inhibe ederek sinir hücreleri tarafından bilgi iletimini etkiler. Doza bağlı olarak, eroin, nikotin veya kokain gibi diğer bağımlılık yapan maddelere benzer şekilde, alkolün beyindeki ödüllendirme merkezinin etkisine atfedilen nörotransmitter dopamin salınır. Uzun süreli alkol tüketimi arttıkça, bazı reseptörler sayıları ve etki biçimlerine göre değişir. Alkol alınımı (uzun süreli, ve aşırı miktarda) aniden kesilirse yoksunluk belirtileri ortaya çıkar.
Alkol ve riskler
Akut alkol tüketimi riskleri öncelikle konsantre olma ve tepki verme yeteneğinin, algılamanın ve yargının bozulmasından kaynaklanır. Az miktarda alınan alkol miktarı bile bu duruma etki edebilir. Özellikle araç trafiğinde alkollü sürücüler gibi yayalar için bile ölümcül olmasa da ciddi sonuçlara yol açabilecek kaza riskinin artmasına neden olur. Buna ek olarak, saldırganlık ve şiddet genellikle artan alkol tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar, böylece agresif suçların büyük bir kısmı alkolün etkisi altında işlenir.
Kısmen uygun önlemleri alarak (örneğin, araba kullanmamakla) önlenebilecek bu akut risklere ek olarak, alkol tüketimini düzenli olarak artırmanın, ciddi hasar riskini artıracağı unutulmamalıdır. Hamilelik sırasında alkol tüketimi çocuğa ciddi zarar verebilir.
Alkol´ün uzun vadede verdiği dolaylı hasar
Fiziksel sonuçlar: Alkol vücuda kan yoluyla dağıtıldığından, selüloit hasarı, düzenli olarak tüketilmesi durumunda hemen hemen tüm dokularda meydana gelir. Kronik olarak artan alkol tüketimine bağlı sayısız organ hasarı, karaciğerdeki (yağlı karaciğer, karaciğer iltihabı, karaciğerin sirozu), pankreas, kalp (kalp kasının genişlemesi) ve merkezi ve periferik sinir sistemi (beyin atrofisi, polinöropati) ve kaslardaki değişiklikleri içerir. (kas atrofisi).
Alkolün uzun vadeli etkileri üzerine yapılan araştırmalar, uzun süreli aşırı alkol tüketiminin kanser riskini (kadınlarda ağız, boğaz, yemek borusu ve meme kanseri) artırdığını göstermektedir.
Alkol alınımını aniden durdurmak sinir sistemindeki değişiklikler nedeniyle tehlikeli yoksunluk belirtilerine neden olabilir., bunlar merkezi sinir nöbetlerine ve deliryum tremensine yol açabilir. Genellikle korkutucu halüsinasyonların eşlik ettiği bir yönelim kaybına ve bilinç kaybına yol açar. Ek olarak, terleme, nabız artışı ve kan basıncında yükselmenin yanı sıra huzursuzluk ve kaygı gibi güçlü vejetatif yoksunluk belirtileri vardır.
Psikolojik sonuçlar: Uzun süreli alkol kötüye kullanımı veya alkol bağımlılığı sırasında, örneğin sık yaşanan ruh hali değişiklikleri, anksiyete, depresyon ve hatta intihar riski ile kendini gösterebilen psikolojik bozukluklar da ortaya çıkabilir .
Sosyal sonuçlar: Fiziksel ve psikolojik sonuçlara ek olarak, kronik olarak artan alkol tüketimi de genellikle tüm sosyal çevrede kalıcı değişiklikler meydana getirir, örneğin sosyal çatışmalar sık sık ortaya çıkarsa, evlilikler veya ilişkiler bozulur ve / veya iş yerleri kaybedilir. Alkoliklerin çocukları genellikle etkilenir.
Alkol´ün bağımlılık sorunu
Alkol psikolojik ve fiziksel bağımlılık yaratabilir. Özel risk potansiyeli, alkolün neredeyse sınırsız olmasıdır. Sonuç olarak, tüketimi son derece yaygın olan ve nüfusun büyük bölümlerinde düzenli olarak ortaya çıkar. Aşırı dozda kötüye kullanım – yani sağlığa zararlı tüketici davranışları – önemli ölçüde gözlemlenebilir.
Alkol bağımlılığı uzun bir süre gelişir ve genellikle uzun süreli artan alkol tüketimi ve bireysel genetik eğilim etkileşime girdiğinde ortaya çıkar. Genellikle, Bağımlılık Sendromu için Tanı Kılavuzları´nda aşağıda listelenen altı kriterden en az üçünün son bir yıl içinde bulunduğu teşhis edilir:
-
Alkol tüketmek için güçlü bir istek veya zorlama vardır.
-
Başlangıç, bitiş ve tüketim miktarını kontrol etme yeteneği azalır.
-
Fiziksel yoksunluk sendromunun görünümü.
-
Tolerans gösterilebilir, yani başlangıçta daha düşük dozlarla elde edilen etkileri üretmek için giderek daha yüksek dozlara ihtiyaç duyulur.
-
Diğer zevkler ve çıkarlar, madde kullanımı lehine giderek daha fazla ihmal edilmektedir.
-
Alkol tüketimi fiziksel, sosyal veya psikolojik doğanın bariz zararlı sonuçlarına rağmen devam etmektedir.
Alkolizm 1968’den beri hastalık olarak görülmektedir. Bu hastalığın tedavisi 1978’den beri sağlık sigortası şirketlerinin ve emeklilik sigortasının sorumluluğundadır.
Alkol ve tehlikeli karışımlar
Alkol ve diğer ilaçlar aynı anda alındığında, maddelerin etkileri ve dolayısıyla sağlık riski son derece artabilir. İlaç alırken alkol tüketilmemelidir, tehlikeli yan etkiler veya komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Alkoller
Bir grup organik bileşiğin tanımı.
Hacim yüzdesi
Bir çözeltinin 100 cm3’ünde bulunan çözünmüş bir maddenin cm3 sayısı.
Tolerans
Vücudun duyarlılığı ve buna tepkisi, bir maddeye alışarak azalır.
Kan alkol konsantrasyonu
Kanda bulunan alkol miktarı. 1000 g kan başına gram cinsinden alkol miktarına karşılık gelen binde bir kısım olarak verilir.
Koma
Artık harici uyaranlara tepki vermeyen derin bilinçsizlik durumu.
Nörotransmitterler
Sinir hücrelerinin anahtarlama noktalarında – sinapslar – uyarım iletimi sırasında haberci madde olarak salınan ve böylece belirli engelleyici veya uyarıcı etkilere neden olan kimyasal maddeler.
Reseptörler
Sinir sisteminin duyusal algısından sorumlu özel duyusal hücreler.
Yoksunluk belirtileri
Bağımlılığa yol açan bir maddeyi durdururken ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik belirtiler.
Düşük riskli alkol tüketimi
Kadınlar için sınır değerler: günde en fazla iki küçük bardak alkol (20 g saf alkol). Erkekler için sınır değerler: günde en fazla üç küçük bardak alkol (30 gram saf alkol). Lütfen dikkat: Alkole duyarlılık her insan için farklıdır ve – her gün sarhoş olunmamalıdır!
Karaciğer sirozu
Daha sonra sertleşme ve büzülme ile karaciğerin bağ dokusunda aşırı büyüme.
Atrofi
Organların, dokuların ve hücrelerin büzülmesi.
Polinöropati
Sinir bozuklukları, sinir hastalıkları.
Deliryum tremens
Alkol çekilmesinden sonra ortaya çıkan ve genellikle üç ila altı gün süren ve bilinç bozukluğu, halüsinasyonlar ve şiddetli titreme ile karakterize olan akut organik bozukluk.
Halüsinasyon
Gerçekten var olmayan şeyleri görme, duyma ve hatta hissetme.