Bunlar, zaman zaman zihinsel bozukluklarda ortaya çıkan sözel olmayan, tasarlanmamış temel akustik halüsinasyonlar. (tıkırtı, patlama, gıcırtı, çırpma, ıslık, fısıldama, çıtırtı, vb.)
Az görülmesine rağmen bağzen de somut işitme sanrılarına da rastlanır örn. Çan sesleri, Org çalınması sesi veya su sesi gibi.
Amorf akustik halüsinasyonlar (Akomlar), kişinin gerçekte olmayan sesler duyduğu bir tür işitsel halüsinasyondur. Bu sesler, belirgin bir yapıya sahip olmayan veya anlam ifade etmeyen seslerdir. Örneğin, çınlama, uğultu veya tıslama gibi seslerdir.
Amorf akustik halüsinasyonlar, genellikle şizofreni, bipolar bozukluk, psikotik bozukluklar veya ilaç ve madde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan psikotik belirtilerle ilişkilidir. Ayrıca, bazı nörolojik durumlar ve beyin hasarı da bu tür halüsinasyonlara neden olabilir.
Amorf akustik halüsinasyonların tedavisi, halüsinasyonların nedenine bağlı olarak değişir. Antipsikotik ilaçlar ve psikoterapi gibi tedavi yöntemleri, bu belirtilerin yönetilmesinde kullanılabilir. Altta yatan bir nörolojik durum veya beyin hasarı durumunda, ilgili hastalığın tedavisi de önemlidir.