Fokal nöbet (belli odaklı – basit / kısmi)

Fokal nöbet, beynin belirli bir bölgesinde başlayan nöbet türüdür. Diğer adıyla „belli odaklı“ veya „kısmi“ nöbet olarak da bilinir. Beyindeki bir odak noktasında meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu oluşur. Fokal nöbet, beyindeki sınırlı bir alanda başladığı için vücudun sadece belirli bir bölümünü veya işlevi etkileyebilir.

Fokal nöbetler, iki alt kategoriye ayrılır:

1. Basit fokal nöbet: Bu tür nöbetlerde bilinç düzeyi etkilenmez. Hastalarda çeşitli belirtiler görülebilir, örneğin el ve kol kaslarında kasılmalar, hissizlik, duyusal bozukluklar veya bazı özel duyguların deneyimlenmesi gibi belirtiler görülebilir.

2. Kompleks fokal nöbet: Bu tür nöbetlerde bilinç düzeyi etkilenebilir ve hastalar genellikle kısa süreli bilinç değişiklikleri yaşarlar. Hasta, nöbet sırasında çevresinde olanları tam olarak fark edemeyebilir veya tuhaf davranışlar sergileyebilir.

Fokal nöbetler, genellikle ilaçlarla kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Nöbetleri olan bir kişi, bir nörolog tarafından değerlendirilmeli ve tedavi planı ona göre belirlenmelidir.