İstemsiz, hızlı kas kasılması olan hareket bozuklukları olan bir hastalık.
Kordotomi
Alt vücuttaki kronik ağrı için omurilikteki ağrı yollarını kesmek.
Koreatetoz
Seri seğirme ve tuhaf vidalı hareketler şeklinde hareket huzursuzluğu. (hiperkinezi).
Korelasyon – çalışması
Psikolojide ortak veri toplama stratejisi. Deneyin aksine, herhangi bir VI koşulu yaratılmamıştır ya da değiştirilmemiştir, ancak çeşitli değişkenler arasındaki ilişki gözlenmiştir.
Korelasyon – katsayısı
İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü tanımlayan istatistiksel ölçü.
Çoğu korelasyon katsayısı -1 (mükemmel negatif ilişki) ve +1 (mükemmel pozitif ilişki) arasında değerler alabilir.
Korku (fobi)
Korku, somut bir tehdit hissidir. Bilincin mevcut veya beklenen bir tehlikeye tepkisini tanımlar. Bir yandan, az ya da çok korkulu ya da korkuyla kaçışa hazırlanan, ancak her zaman ani korku – çoğunlukla büyük ölçüde eşanlamlı kullanıma rağmen – endişeden ayırt edilmelidir.
Endişenin aksine, korku genellikle rasyonel olarak haklı ve uygundur. Bu nedenle bu duruma gerçek korku da denir. Durum böyle değilse, genellikle bir fobidir. Korku, gerçek ya da algılanan bir tehdit olarak algılanan somut bir şeye odaklanmasıyla kendini daha soyut olan endişeden ayırır. Korkunun dünyada kavranabilen, karşılaşılabilecek veya önlenebilecek bir nesnesi vardır. Endişe ise dünyayı bir bütün olarak bir ruh hali olarak etkileyen yönlendirilmemiş bir duygusal durumdur.
Uygulamada, temeldeki kavramsal kompleksin soyutluk / somutluk düzeyine bağlı olarak, korku ve endişe veya duygusal durumlar arasında geçiş yapmak mümkündür. Ancak korku ve endişe arasında açıkça ayrım yapmak mümkün değildir.
Daha geniş anlamda (hayvan dünyasına aktarılan), canlı varlığın bir nesne korkusu (bu başka bir canlı varlık, nesne veya durum olabilir), bu canlı varlığın nesneden birinin bilgi veya varsayımına (duygusal) tepkisidir. Bu korku hayati öneme sahiptir çünkü sizi tehlikeyi önlemek (örneğin artan uyanıklık), ondan kaçmak (kaçmak) veya yüzleşmek (savaşmak veya karşı saldırı) için karşı önlemler almanızı motive eder.
Korku durumunun taşması
Bu, dayanılmaz veya dayanılmaz olarak algılanan korkuya boğulmuş olma durumudur.
Korku histerisi
Bu, belirli içeriğe sahip olmayan, anksiyete bozukluğu için kullanılmış olan eski bir terimdir.
Korku hiyerarşisi
Bu, davranış terapisinin çatışmacı yöntemleri bağlamında kullanılan davranış terapisi alanından terapötik bir yaklaşımdır.
Korku hiyerarşisi, hastanın terapist ve hasta tarafından yaratılan korkularının bir listesidir. Bunlar, güçlerine göre bir listede veya tabloda azalan sırada sıralanır. Bu listeye dayanarak, daha sonraki tedavi süreci planlanır.
Sistematik duyarsızlaştırmanın bir parçası olarak, hasta, ya başlangıçta en zayıf korkuya maruz kalır ve en büyük korku durumuna kadar çalışır, ya da listedeki en büyük korku ile hemen karşı karşıya kalır.
Korku nöbetleri
Bu, hoş olmayan semptomların aniden ve kendiliğinden ortaya çıktığı kişiyi panik durumuna geçiren nöbet benzeri akut anksiyete durumları için kullanılan terimdir.