Çok şiddetli istemsiz kas kasılması, bireysel uzuvların (örneğin baldırların) veya organların (kalp krampı, mide krampı) veya tüm kasların (epilepsi) kasılması durumudur.
Kramplar (spazmlar)
Bu, bir kasın veya tüm kas gruplarının istemsiz kasılmasıdır. Spazm, aşırı ağrı ile birlikte meydana gelen çok güçlü bir kas gerginliğidir.
Spor yapanlarda tipik olan kas kramplarının en yaygın nedeni magnezyum eksikliği olduğu gibi, istirahat halindeki kas kramplarının nedeni genellikle kandaki kalsiyum eksikliğidir.
Kranial sinirler
Okülomotor sinirler (okülomotor sinir (3. kranial sinir), troklear sinir (4. kranial sinir), abdusens sinir (6. kranial sinir), trigeminal sinir (5 kranial sinir), fasiyal sinir (7. kranial sinir), glossofaringeal sinir (9 Kranial sinir), vagus siniri (10. kranial sinir), accessorius sinir (11. kranial sinir), hipoglossal sinir (12. kranial sinir).
Kraniyal sinirler, beyinde, çoğu beyin sapında bulunan özel sinir hücresi koleksiyonlarından (kranial sinir çekirdekleri) doğrudan ortaya çıkan sinirlerdir.
Vücuttaki diğer sinirler omurilikten kaynaklanır. Accessorius siniri bir istisnadır. Kısmen omurilikten köken almasına rağmen kraniyal sinir olarak kabul edilir. İlk iki kraniyal sinir (koku siniri ve optik sinir) periferik sinirler değil, beynin parçalarıdır, ancak geleneksel görüş nedeniyle hala kraniyal sinirler olarak adlandırılır.
Kraniektomi
Beyinin bir bölgesine müdahale edebilmek için kafatasındaki bir parça kemiğin blok olarak açılarak ameliyatın nihayetinde tekrar yerine koyularak kapatılması işlemidir.
Kraniosakral terapi
Kafatası ve sakrum tedavisi, osteopatiden gelişen alternatif bir tıbbi tedavidir.
Esas olarak kafatası ve sakrum bölgesinde yapılan manuel bir terapidir.
Şimdiye kadar prosedürün etkili olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.
Kraniyofarenjiyom
Bunlar öncelikle çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan intra- veya perisellar tümörlerdir.
Bu tümörler yavaş bir büyüme oranına sahiptir ve metastaz oluşturmazlar. Semptomlar optik bozukluklar, endokrin bozuklukları ve hidrosefali içerir.
Kist oluşumu ve kireçlenme oldukça yaygındır.
Kraniyoservikal geçiş yolu
Beyin ve omurilik arasında hayati öneme sahip sinir yollarının geçtiği ve beyni besleyen ana kan damarlarının bulunduğu baş ve boyun arasındaki geçiş alanıdır.
Kraniyosinostoz
Kafatasının içeriğinin daralması ile kafatasındaki bir yada daha fazla kemiğin birleşme yerlerinin (sütür) erken kapanması (ossifikasyon).
Kranyotomi
Kafatasının açılması işlemi.