Mobbing

Konuşma dilinde, zorbalık (mobbing) işyerindeki meslektaşların veya amirlerin hakaretlerini ifade eder. Zorbalık, bir kişiye karşı yöneltilen ve fail ile mağdur arasındaki ilişkiyi tanımlayan olumsuz iletişimsel eylemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu durum uzun süreli ve çok sık görülen bir durum olup, ilgili kişinin çalıştığı işi bırakma yada bıraktırma hedefine yöneliktir. Mobbing, insanlarda spesifik olmayan somatik ve zihinsel bozukluklar ve şikayetlerle, sinirlilik, uyku bozuklukları ve / veya depresyona yol açar.

Mobbing nedir?

Mobbing (İngilizce zorbalık yapmak, saldırı, birine saldırmak) terimi, örgütlerde, gruplarda, işyerlerinde çalışan kişi veya kişilere yönelik uygulanan, sistematik ve sürekli bir entrika ile, taciz, iftira ve psikolojik terördür.

Mobbing meslektaşları arasında veya üstler ve astlar arasında gerçekleşebilir. Hedefteki kişiye, işten çıkartılması amacıyla doğrudan veya dolaylı olarak saldırı veya saldırılar düzenlenir. Dışlama, ayrımcılık, söylentiler yayma, sürekli eleştiri, kötüye kullanım ve işle ilgili bilgilerin saklanması dahil olmak üzere mobinngin (zorbalığın) tipik olan bir dizi davranış modelleri vardır.

Mobbing, mağdurun vücudunu veya sağlığını da doğrudan, şiddet kullanarak veya tehditle yada cinsel taciz şeklinde hedefleyebilir.

Mobbing, mağdurun sağlığı ve mesleki durumu veya özel durumu üzerinde geniş kapsamlı olumsuz etkilere sahiptir. İşyerindeki sistematik düşmanca saldırılar, etkilenenler arasında bayılma ve büyük belirsizlik duygularına yol açar. Demotivasyon, performans ve düşünce blokajları, kişinin kendi yetenekleri hakkında şüphe duyması, endişe, konsantrasyon eksikliği, korku ve depresyon ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon, kalp ağrısı, migren, uyku bozuklukları gibi fiziksel rahatsızlıklar sıklıkla görülür.

Terapötik tedavi seçenekleri

Davranışsal psikoterapi etkilenenlerin oluşabilecek psikolojik ve fiziksel sağlığı ile ilgili yardımcı olabilir. Ayrıca çeşitli gevşeme teknikleri, egzersizler stresi azaltmaya katkıda bulunur iyileşme sürecini destekleyebilir.

Modafinil

Modafinil, narkolepsi tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Modafinil, 1980’lerden beri Fransa’da piyasada bulunan ve narkolepsi tedavisinde kullanılan Adrafinil’in ana metabolitidir.

Model – bilişsel

Klinik semptomların ve zihinsel bozuklukların gelişimini ve sürdürülmesini işlevsiz biliş ve değerlendirmelere ve ilgili şemalara kadar izleyen bozukluk modeli.

Model – biyopsikososyal

Sinir sistemi, bağışıklık sistemi, davranış, bilişsel işleme ve çevresel faktörler arasındaki bağlantıların bir hastalık geliştirme riskini artırabileceğini varsayan sağlık ve hastalık gelişimi için çok boyutlu açıklayıcı model.

Model – davranışçı

Ruhsal bozuklukların gelişim modeli, temel varsayım, öğrenilmiş suistimal nedeniyle ortaya çıkan zihinsel bozukluklar ve prensip olarak tekrar öğrenilebilir.

Model – öğrenme

Bir kişi belirli bir davranış için güçlendirilir. Diğer insanlar bunu gördüğünde, davranış deneyimleme istekleri artar veya artış olasılıkları daha da yükselir.

Model – panik bozukluğu (psikofizik)

Panik atakların fiziksel semptomlar, tehlike ile ilişkilendirilmesi ve ortaya çıkan korku reaksiyonu arasında olumlu geri bildirimler yoluyla ortaya çıktığı merkezi varsayımla birlikte panik bozukluğunun gelişimi için model, iç anksiyete tetikleyicilerinin, özellikle bir korku reaksiyonunu tetikleyen fiziksel değişikliklerin rolünü vurgular, böylece kalp atış hızı artar, kan basıncı artar, solunum değişir, bu akut bir tehlikenin yakın olduğunun teyidi olarak görülür, korkunun kısır döngüsü ile kişi paniğe kapılmaya başlar.

Model – psikoz

Yapay olarak (sentetik) elde edilen uyuşturucuların neden olduğu psikoz.

Model – sosyo kültürel

Etiyoloji Modeli, ruhsal bozuklukların gelişiminin çok eksenli açıklaması ve uygun tedavi ve müdahalelerin yol gösterilmesi için uygulanan model.

Model – zihinsel

Temsil veya basitleştirilmiş, bir durumun kişisel, bireysel anlayışını yansıtan bilinçte gerçekliğin temel imajına indirgenmiş model.