Negatif belirtiler

Psikozlarda, şizofreni, depresyonda, etkinin düzleşmesinden, ilgi kaybından, bilişsel işlev bozukluğundan ve ilgisizlik, hareketsizlikten ve sosyal yoksunluk davranışından kaynaklanan kişisel bozukluk belirtileri için kullanılan terim.

Negatif etki

Belirli bir etkinin geri çekilmesiyle diğer etkinin artması olasılığında, etkilemeden bahsedilir.

Ancak bu süreçler bir cezalandırma durumu değildir. Bu, pozitif amplifikatörlerin geri çekilmesi ile negatif amplifikatörlerin kullanılması anlamına gelir.

Negatif etkileme

Bir durumdan çıkarıldığında, reaksiyon oluşma olasılığını artıran uyarım.

Negatif kişilik bozukluğu

Pasif-agresif kişilik bozukluğu.

Negatif kişilik bozukluğunu teşhis etmek için aşağıdaki 2 kriter karşılanmalıdır:

  1. Kişilik bozukluğunun varlığı için 6 genel koşul yerine getirilmelidir.
  2. Aşağıdaki özelliklerden veya davranışlardan en az beşi mevcut olmalıdır:
  • Rutin görevleri tamamlamadan erteleme,
  • Diğer insanların haklı taleplerine karşı haksız protesto,
  • İnsanların haklı isteklerine karşılık etkilenenlerin haksızlık ederek karşı koyması, sinirlilik ve isteksizlik,
  • Otoriter kişilere, otoriteye aşırı düşkünlük,
  • Popüler olmayan çalışmalarda, kasıtlı olarak zayıflık, yavaş çalışma, Bu davranış diğer insanların çalışmasını engeller, çalışma isteğini azaltır,
  • İstemedikleri yükümlülüklerini unuttuklarını söylerler.

Negativizm (negatiflik)

Negatiflik zihinsel hastalıklarda (bazı psikozlarda), hastaların iradesinin etkilenmesiyle, hastalar kendi içgüdülerine karşı direnç gösterirler.

Örneğin hastalar, yemek yemeyi reddederler, aptal gibi davranırlar, idrar ve dışkılarını kontrol emezler, kendilerini reddetme tutumundadırlar ve patolojik güvensizlik ve paranoyadan muzdariptirler. Hastalar bazen de istenilenin aksine davranırlar. Negatiflik, katatonik şizofreninin bir belirtisidir.

Neglect (dikkat eksikliği bozukluğu)

Beyindeki yarım taraflı hasarın (beyin lezyonu) neden olduğu ve etkilenenlerin çevrelerinin veya kendi vücutlarının yarısını zayıf bir şekilde algılamaması veya göz ardı etmesiyle karakterize bir dikkat bozukluğudur.

Etkilenenler, çevrelerinin veya vücudunun beyin lezyonunun karşısındaki tarafını algılamada zorluk çekerler.

Etkilenenlerin çoğunun beynin sağ yarısı etkilenir ve sonuç olarak sol taraf ile ilgili algıları sınırlıdır. Bu ihmal, tüm duyuların uyaranlarıyla da ilgili olabilir. Genellikle duyuların bir kısmı veya tamamı aynı anda etkilenir. Etkilenen taraftaki motor beceriler de göz ardı edilir. İhmal genellikle majör sağ hemisferik enfarktüslerden veya serebral arterden kanamadan sonra ortaya çıkar. Buna göre, odanın sol tarafındaki uyaranlar çoğunlukla ihmal edilir. Etkilenenler genellikle açıklarının farkında değildir ve bu nedenle başlangıçta davranışlarını normal olarak algılarlar.

Bozukluğun belirtileri etkinin ciddiyetine göre değişir ve tüm belirtilerin bir anda ortaya çıkması gerekmez. Hastalar bazen tabaklarındaki yemeklerin yarısını yerler, yüzlerinin yarısını tıraş ederler, okurlarken bireysel kelimeleri atlarlar ve aradıkları şeyleri sadece etkilenen tarafta olduklarında bulabilirler.

Neglect bir dikkat bozukluğudur. etkilenenler ihmal edilen taraftaki nesnelere odaklanmaları gerekiyorsa, bunları geçici olarak algılayabilirler ancak bunu kendi başlarına yapamazlar.

Etkilenenler normal olarak görebilirler, duyabilirler ve hissedebilirler ancak belirli uyaranları kaydetmezler. Genellikle algılanan tarafa bakarlar ve nadiren diğer tarafa kendi kendilerine bakarlar. Çoğu hasta bu bozukluğun farkında olmadığından, görme alanlarını normal ve kısıtlanmamış olarak algılarlar.

İlgili kişinin içinde bulunduğu duruma bağlı olarak bu bozukluk, nesnelerle, kendi bedeniyle veya çevresi ile ilgilidir. Bazen bu bozukluk ilgili kişinin anılarını bile etkiler.

Günlük yaşam üzerindeki etkiler, bozukluğun şiddetine bağlı olarak değişir. Şiddetli vakalarda, hastalar kendilerine bakamaz durumdadır. Bu kişiler yalnız giyinemezler veya kendi başlarına günlük ihtiyaçlarını karşılayamazlar.

Neglect testi

Bu beyin hasarının nöropsikolojik tanısı için uygulanan bir test prosedürüdür.

Bu yöntem, görsel ihmal durumunu teşhis etmek ve ölçmek için tasarlanmıştır. Test 17 görevden oluşur ve belirli günlük etkinliklerde (saat okuma, yemek yeme, okuma, yazma, vb.) Görsel ihmal durumları hakkında bilgi sağlar. Bu nedenle test sonucu ayrıca terapötik önlemler için bir yaklaşım görevi görür.