Nevralji

Nevralji, sinir ağrısı için kullanılan tıbbi terimdir.

Bir veya daha fazla sinirin (innervasyon alanı) tedarik bölgesine yayılan ve bundan kaynaklanan ağrıyı tanımlar. Gerçek anlamda, nöralgiform ağrıyı ifade etmek için kullanılır. Ağrı, ani bir atakla veya sıcaklık, gerginlik, karıncalanma gibi semptomlarla ortaya çıkar. Genellikle nöbetler arasında tamamen ağrısız dönemler vardır.

Nevralji tedavisi

Nevralji, bir sinirin trofik bozukluklar olmadan yayıldığı bölgedeki akut ve kronik ağrısıdır. Örneğin yanaklarda yıldırım benzeri ağrı, üst ve alt çenedeki trigeminal nevralji.

Nevralji, karbamazepin, muhtemelen analjezikler ve psikotrop ilaçlarla ve operatif olarak ta tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.

Nevrasteni

Sakal sendromundan muzdarip olanlar, zihinsel efordan sonra şiddetli yorgunluktan, düşük iş performansı, konsantrasyon eksikliği veya etkisiz düşünme ile birlikte şikayet ederler. Ya da sadece hafif fiziksel efordan sonra ağrı ve gevşemenin ardından ciddi fiziksel tükenme ve yorgunluk vardır. Her iki durumda da gerilim baş ağrısı, güvensizlik, sinirlilik, sevinçsizlik, hafif depresyon, anksiyete veya rahatsız uyku vardır.

Sakal sendromu tanısı koymak için aşağıdaki 5 genel koşul yerine getirilmelidir:

  1. Ya 1. ya da 2. oluşur:

  • 1. Biraz zihinsel efordan sonra kalıcı güçlü tükenmişlik,

  • 2. Biraz fiziksel efordan sonra kalıcı şiddetli yorgunluk ve halsizlik.

  1. Aşağıdaki semptomlardan en az biri görülür:

    1. Akut veya kronik kas ağrısı,

    2. Uyuşukluk,

    3. Gerilim tipi baş ağrısı,

    4. Uyku bozukluğu,

    5. Rahatlayamama,

    6. Sinirlilik.

  1. Etkilenenler normal bir süre içinde dinlenme, rahatlama veya dikkat dağınıklığından kurtulamazlar.

  2. Bozukluk en az 3 ay sürer.

  3. Bozukluk, organik, duygusal olarak dengesiz bir bozukluk, post-ensefalitik sendrom, travmatik beyin hasarı sonrası organik bir psikiyatri, duygusal bir bozukluk, panik bir bozukluk veya genel bir anksiyete bozukluğu durumunda teşhis edilemez.

Nevrasteni

Sinirlilik ve baş ağrısı ile kendini gösteren fiziksel ve ruhsal tükenme durumudur.

Nevropat

Sinir hastası. Sinir hastalığına tutulmuş olan.

Nevrotik

Nevrotik erken çocukluk travmasının neden olduğu eylemleri açıklar. Nevrotik durumdan etkilenenler, belirli eylemleri korkuları sebebiyle sınırlandırırlar yada kısıtlarlar.

Nevrotik – bağımlılık

Nevrotik kişiler duyumsadıkları sürekli sevgi ve ilgi ihtiyacı nedeni ile artan bir duygusal dengesizliğin içine girerler.

Nevrotik bağımlılık bu dengesizliği tanımlayan bir terimdir.

Nevrotik – depresyon

Birkaç yıl süren kronik depresif bir ruh hali. Bireysel ataklar şiddetli, orta veya hafif tekrarlayan depresif bozukluk kriterlerini karşılayacak kadar uzun ve zorlayıcı değildir.

En yaygın nevroz formudur aile içi ayrılıklar yada kayıpların genellikle tetikleyici olduğu bu hastalığa ilgisizlik, hüzünlü huysuzluk, inhibisyon, benlik saygısı sorunları, tutunma ve korku eğilimleri, güçlü bağlanma ihtiyaçları ile saldırganlık eğilimi eşlik eder.

Nörotik depresyon tanısı koymak için aşağıdaki 3 genel koşul yerine getirilmelidir:

  1. En az iki yıl boyunca sürekli veya çoklu depresyon. Hipomanik atak yoktur. Normal ruh hali dönemleri sadece birkaç hafta sürer.
  2. Bu depresif fazların hiçbiri veya çok azı, tekrarlayan hafif depresif bozukluk kriterlerini karşılayacak kadar şiddetli veya uzun değildir.
  3. Bazı depresif dönemlerde, aşağıdaki semptomlardan en az üçü vardı:
  • Azalmış istek veya azalmış aktivite,
  • Uykusuzluk,
  • Kendine güven kaybı,
  • Konsantre olma zorluğu,
  • Ağlama eğilimi,
  • İlgi kaybı ya da neşe eksikliği,
  • Umutsuzluk duygusu ve kararsızlık,
  • Yaşamın rutin talepleriyle baş edememe,
  • Karamsarlık veya tekrarlayan düşünceler,
  • Sosyal geri çekilme,
  • Azalmış konuşma.

Nevrotiklik

Faktör analizi ile belirlenen kişilik özelliği, beş faktörlü kişilik psikolojisi modelinden duygusal dengede duygusal değişkenliğe karşı bireyler arası farklılıklar kaydedilir.