Piramidal hücreler

Piramidal hücreler, gönüllü kas hareketlerini tetiklemekten sorumlu olan serebral korteks bölgesinde oluşur.

Hücre gövdeleri piramitler şeklindedir ve beyin sapına ve ötesine uzanan çok uzun aksonlara sahiptir.

Piramidal sistem

Piramidal sistem, beyin ve omurilik arasındaki geçişte bulunan memelilerde hareketi kontrol etmek için bir sistemdir ve işlevi somatomotor sistemine bağlıdır.

Piramidal sistem için ayrıca piramidal motor sistemi de denir. Beyin Piramidal sistemi, ince ve istemli motor becerilerini kontrol etmek için kullanılırken, somatomotor sistemine de atanan ekstra piramidal motor sistemi, istemsiz hareketleri kontrol eder.

Pirasetam

Bu, özellikle beyin kan akışını iyileştiren anti-demans ilaçları grubundan bir ilaçtır. Beyindeki hücresel şeker metabolizmasını ve oksijen kullanımını uyarır ve kronik beyin bozukluklarının (demans) semptomatik tedavisinde kullanılır.

Pirasetam, genel bir terapötik kavramın bir parçası olarak demans hastalarında hafıza, konsantrasyon ve düşünme bozuklukları, sürücü ve motivasyon eksikliği ve yorgunluk semptomlarını iyileştirebilir. Demans için nedensel tedavi şu anda mümkün değildir.

Pirasetam’ın demanstaki etkinliğinin devam etmesi de tartışmalıdır.

Piridin

Bu, ilaç endüstrisindeki diğer endüstriyel uygulama alanlarına ek olarak, çeşitli ilaçların, böcek öldürücülerin ve herbisitlerin üretimi için sentez bileşeni olarak kullanılan oldukça yanıcı, renksiz bir kimyasal bileşiktir.

Piridin genellikle sentetik olarak yapılır. Doğada, siyah belladonna’nın yapraklarında ve köklerinde çok az bulundukları bilinmektedir.

Piritinol

Bu, senil demans tedavisi için (anti-demans ilacı) kullanılan bir ilaçtır.

  • Endikasyonları: Yaşlılarda beyne yetersiz kan akışı
  • Dozaj formları: Oral
  • Özellikleri: Zerebral kan akışını artırır, uyarıcı
  • Yan etkileri: Karışıklık, baş dönmesi, baş ağrısı.

Pirofili

Ateş yakma, izleme, ayarlama, duyma, hakkında konuşma ve fantezisini kurma gibi eylemlerle uyarılma.

Piromani

Bu bir kundakçılık dürtüsü, yani bir dürtü kontrol bozukluğu formu olarak ateş veya kompulsif kundaklama ayarlamak için patolojik dürtmedir.

Etkilenen insanlar, anlaşılır bir neden olmadan ateş yakmaya veya fiilen ateş etmeye ve sürekli ateş ve ateşle uğraşmaya eğilimlidir. Hareketten önce artan iç gerilim ve hemen sonrasında güçlü bir heyecan, etkilenenlerin davranışlarını karakterize eder.

Pyromania’yı teşhis etmek için aşağıdaki kriterler karşılanmalıdır:

  • Tanınabilir bir sebep olmadan iki veya daha fazla kundaklama saldırısı.
  • Etkilenen kişiler, önce gerginlik hissi ve daha sonra rahatlama ile yangına başlama dürtüsünü hissederler.
  • Etkilenenler sürekli olarak yangınların nasıl başlatılabileceği veya itfaiye araçları gibi daha yakın yangın koşulları hakkında fikirlerle ilgilidir.