Setirizin, alerjik hastalıkların semptomlarını hafifletmek için kullanılan ikinci nesil antihistaminikler grubundan bir ilaçtır.
Bu madde, birinci nesil bir antihistamin olan hidroksizinden geliştirilmiştir. Kimyasal olarak setirizin, etilendiamin veya piperazinin türevlerinden biridir.
Setirizin, alerji, nörodermatit, kurdeşen ve kaşıntı ve diğer alerjik cilt reaksiyonlarının semptomlarını hafifletmek için kullanılır. Setirizin saman nezlesi ve alerjik konjonktivit için de kullanılabilir. Yeni H1 arasında antihistaminler, setirizin muhtemelen, loratadin maddesi ile birlikte, tablet formunda en yaygın olarak kullanılan anti-alerjiktir.
Histamin H1 reseptörü üzerindeki etkisi kesintiye uğrar. Histamin, sulu gözler ve burun tıkanıklığı gibi tipik saman nezlesi semptomlarına ve aynı zamanda cildin kaşınmasına neden olur. İkinci nesil antihistaminikler, ilaç molekülünün fizyolojik koşullar altında kann-beyin bariyerinin üstesinden gelemeyeceği için sadece çok az aktif maddenin merkezi sinir sistemine girmesi avantajına sahiptir.
Birinci nesil antihistaminikler ile karşılaştırıldığında, aşağıdaki gibi yatıştırıcı yan etkileri vardır. Örneğin daha az yorgunluk.
Setirizin ve levosetrizin karaciğer yoluyla % 30 metabolize edilir (metabolize edilir) ve % 70 böbrek yoluyla atılır. Maksimum plazma seviyesine 40-60 dakika sonra ulaşılır ve plazma yarılanma ömrü yaklaşık 9-10 saattir.
Yan etkiler: Bazı durumlarda (yaklaşık 100 kişide 1) yorgunluk, baş ağrısı, uyuşukluk ve ağız kuruluğu bildirilir. Buna ek olarak, loratadin ve azelastin gibi setirizin, terfanadin kadar güçlü olmasa da, kardiyak aritmiye neden olduğundan şüphelenilir.
Etkileşimler: Terapötik setetizin dozlarında, alkol tüketimi ile bağlantılı olarak, yaklaşık bir bardak şaraba karşılık gelen 0,5 gram / litrelik bir plazma konsantrasyonunda (milyonda 0,5 ) klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimi bulunamamıştır.
Setirizinin farmakokinetiği, farmakodinamiği ve tolere edilebilirlik profili nedeniyle, bu antihistaminik ile etkileşim beklenmemektedir.
Aslında, etkileşim çalışmalarında, özellikle psödoefedrin ve teofilin (400 mg / gün) ile değil, farmakodinamik veya anlamlı farmakokinetik etkileşimler bildirilmemiştir.
Emilim oranı azalmasına rağmen, setirizinin emilim derecesi yemek alınımı ile azalmaz.