Yan etki

Bunlar, kullanılan ilacın istenen ana etkisine ek olarak belirmesi muhtemel olan etkilerdir.

Yan etkiler, esas olarak herhangi bir ilaç kullanılırken amaçlanmayan etkilerdir. Bu etkilerin tamamının organizmayı olumsuz etkilediği söylenemez, bazen, örneğin uyuşturucu kullanımı veya uyuşturucu bağımlılığı durumunda, psikolojik işlevleri değiştiren ilaçlarla hastaların rahatladıkları durumlara da neden olabilirler. Bu sebeple de bazen ilaçların bu yan etkileri kolayca bağımlılığa yol açabilir. İlaç istismarına yol açabilir. İlaç kullanımında beliren yan etkilerin ilacı reçete eden doktorla konuşulması bu sebeple çok önemlidir.

Yanılsama (gerçeklerin yanlış anlaşılması)

Bu, güçlü bir duygudan kaynaklanan gerçeklerin, nesnelerin veya dış veya iç süreçlerin yanlış değerlendirmesidir. Örneğin Gerçekte öyle olmadığı halde haksız yere ipuçları oluşturarak kişilerin, bazı umutlar, korkular veya diğer beklentilerin bir sonucu olarak değiştirerek yanılgıya düşmesi. İlgili kişi artık duygulanım yanılsaması ile ilişkili olduğu nesneye objektif değildir.

Yanılsamalar (illüzyon)

Psikiyatrik terminolojide illüzyon bir algı yanılsaması olarak anlaşılmaktadır. Gerçekten var olan algının, farklı bir şey olarak deneyimlendiği veya gerçekte olduğundan farklı olduğu düşünülen durumlarda, yanılsama yada yanlış yargılamadan bahsedilir.

Bu yüzden yanılsamalar sahte bir gerçek algıyı temsil eder. Örneğin bir kütüğün çömelmiş bir figür olarak görülmesi bir yanlış agılama yada yanılsamadır. İllüzyonlar, algısal deneyimleri temsil eden ve bu nedenle duyusal izlenimler olarak deneyimlenen halüsinasyonlardan önemli ölçüde farklıdır, ancak karşılık gelen bir uyarıcı kaynağıyla ilişkilendirilemezler.

Yanlış yorumlama

Güçlü umutların veya etkilerin neden olduğu duyusal izlenimlerin yanlış algılanması, özellikle normal psikolojide bir kavram olarak kullanılırken, illüzyon ve halüsinasyon patolojiktir.

Yanlışlık, yanlış yapma

Bir kişiliğin psikanalitik araştırmalarında önemli bir semptom grubu oluştururlar.

İsimlerin veya kelimelerin geçici olarak unutulması, sözlerin verilmesi, reçete yazılması, yanlış tasnif edilmesi bilinçsiz olarak bazen bastırılmış eğilimler nedeniyle ortaya çıkar.

Yansıtabilirlik

Bir bireyin, cevap belirsizliği ile ilgili sorunlar karşısında çözüm hipotezlerinin iyiliği üzerine ne derecede yansıtma derecesi, eylem gerçekleştirilmeden önce durma ve dikkate alma ile karakterize edilen davranış kalıplarını ve dürtülere veya belirli motivasyonel durumlara karşı direnme ve erteleme yeteneğini tanımlar.