Aktif bir inhibisyon işlemi değildir. İnhibisyon işlemleri proaktif ve retroaktif inhibisyon şeklinde gerçekleşebilir.
Yoksunluk belirtileri
Bağımlılığa yol açan bir maddeyi durdururken ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik belirtiler.
Yoksunluk belirtileri
Bu çoğunlukla normal alkol, uyuşturucu veya diğer narkotik ilaçların çekilmesinden sonra depresyon ve fiziksel zayıflıktır.
Yoksunluk belirtileri ani yoksunluk üzerindeki fiziksel etkilerdir. Örneğin; titreme, hızlı kalp atışı, terleme, bulantı, uykusuzluk, korku hali, huzursuzluk ve halsizlik ile karakterize ve halüsinasyonlarla ilişkili olarak ölüme yol açabilen deliryum veya deliryum tremens gibi hayatı tehdit eden hastalıklara kadar uzanır. Delirantların yaklaşık yüzde 20’si yanlış tedavi sonucu ölmektedir.
Yoksunluk deliryumu
Genellikle uyarılma, sanrılar ve sanrılarla ilişkili olan bir maddenin yokluğundan kaynaklanan bilinç kaybı.
Yoksunluk evresi
Bu, madde bağımlılıkları olan kişilerde psikotropik maddelerin ( kullanıcının ruhunu ve bilincini etkileyen maddeler) tüketilmediği bir dönemdir.
Yoksunluk kuralı
Basitçe söylemek gerekirse, psikanalist / psikoterapist, kendisine aktarılan istekleri (örneğin cinsel istekleri) ifade etse bile, hastaya karşı tarafsız (terapötik) davranış sürdürme yükümlülüğündedir. Terapist bundan kaçınmalı ve her durumda profesyonel mesafeyi korumalıdır. Bununla birlikte, yükümlülük her iki taraf için de geçerlidir, çünkü hasta aynı zamanda terapi çerçevesinde terapide karşı gelişen (ilişki) arzularını ve fantezilerini ifade etmeme yükümlülüğüne sahiptir.
Yoksunluk psikozu
Genellikle anksiyete ve korku kavramlarıyla ilişkili olan bir madde zihinsel bozukluğunun olmamasından kaynaklanır.
Yönelim reaksiyonu
Organizmanın yeni bir beklenmedik veya tehdit edici uyaranla (örneğin kas tonusu ve vejetatif bölgede) nispeten spesifik olmayan reaksiyonu.
Diğer şeylerin yanı sıra, duyu organlarının duyarlılığında bir artışa ve yanıt süresinin kısalmasına neden olur.
Yorgunluk
Uyku ihtiyacı, sinirlilik ve konsantre olma zorluğu, dikkat ve düşünme yeteneğinde azalma ile karakterize edilen ağır fiziksel ve / veya psikolojik stres nedeniyle azalan performansı açıklayan terim.
Yorgunluk senkronizasyonu
Kronik yorgunluk sendromu, kronik yorgunluk bağışıklık fonksiyon bozukluğu sendromu.
Kalıcı veya tekrarlayan yorgunluk veya kolay yorgunluk, bu da iyi bir gece uykusu ile telafi edilemez.
Daha uzun bir süre boyunca, aşağıdaki semptomlardan en az 3 tanesi ortaya çıkar: hafif ateş, anjina, ağrılı lenf düğümleri, kas zayıflığı veya bilinmeyen kaynaklı ağrı, fiziksel aktiviteden 24 saat veya daha fazla devam eden yorgunluk. Genellikle alışılmadık derecede şiddetli baş ağrısı, şişlik olmadan eklem ağrısı.
Psikolojik alanda belirgin bir sinirlilik, unutkanlık, karışıklık, konsantre olma zorluğu veya depresyon belirlenebilir.
Bu hastalığın net bir nedeni henüz bulunamamıştır.