Zayıf kişilik

Zayıf kişilik, yani iç desteği belirli bir ölçüde eksik olan kişilik, Bu durum aşağıdaki özelliklerle karakterize edilir:

Eylemde hedef belirleme yönelimi az olan, kolay etkilenebilirlik veya kolayca caydırılabilirlik, hayal kırıklığı toleransının zayıflığı.

Zehirleme

Maddelerin toksik dozlarda kullanılmasından kaynaklanan sağlık hasarı.

Zehirlenme – akut

Akut zehirlenme psikotrop maddelerin (pisikolojiyi ve bilinci etkileyen maddeler) alındıktan sonraki durumdur.

Bu durum, maddenin farmakolojik etkileri tarafından tetiklenen bozulmuş bilinç ve bozulmuş bilişsel yetenekler, algı, yargı ve davranış bozuklukları ile ilişkilidir. Bu etkiler zamanla azalır, psikotropik madde vücut tarafından daha fazla parçalanır.

Ayrıca, akut zehirlenme olası komplikasyonların türü, maddenin emilim türüne ve farmakolojik özelliklerine bağlıdır.

Akut zehirlenme tanısı koymak için aşağıdaki genel koşulların karşılanması gerekir:

  • Bir veya daha fazla psikotrop maddenin yeterli dozda alındığına dair kanıtlar vardır.
  • Zehirlenme belirtileri vardır, yani etkilenen kişinin farkındalığı, davranışı, bilinci ve / veya algısı bozulur.
  • Bu belirtiler fiziksel bir hastalık veya zihinsel bir bozukluk / davranışsal bozukluk ile açıklanamaz.

Zehirlenme – diğer uyarıcılar tarafından

Diğer uyarıcılar ( kafein dahil ) tarafından akut zehirlenme, bu tür maddelerin alınmasından sonraki durumdur. Bu duruma, maddelerin farmakolojik etkileri tarafından tetiklenen bozulmuş bilinç ve bozulmuş bilişsel yetenekler, algı, yargı ve davranış bozuklukları eşlik eder. Bu etkiler, alınan maddelerin vücut tarafından parçalanmasıyla zamanla azalır.

Diğer uyarıcılar (kafein dahil) ile, akut zehirlenmeyi teşhis etmek için aşağıdaki kriterler karşılanmalıdır:

  • Akut zehirlenmenin varlığı için 3 genel koşul karşılanır.
  • İlgili kişinin davranışı veya algısı bozulur; aşağıdaki özelliklerden en az biri mevcuttur:
  • öfori, artan uyanıklık , görkemli inançlar, saldırganlık, tartışma arzusu, istikrarsızlığı etkiler, tekrarlayan davranışlar, akustik veya optik yanılsamalar, halüsinasyonlar, paranoya, kişisel yaşam koşullarının bozulması.
  • Aşağıdaki belirtilerden en az biri de vardır:
  • taşikardi, kardiyak aritmi, hipertansiyon, terleme, bulantı veya kusma, kilo kaybı, gözbebeklerinin genişlemesi, psikomotor ajitasyon, kas zayıflığı, göğüs ağrısı, nöbetler.

Zehirlenme – psikozu

Bir kişinin aynı zamanda ağır ve aşırı dozda ilaç alması gibi genel olarak uyuşturucu veya zehirli madde tüketiminin akut durumu izlerse burada bir zehirlenme psikozu durumu konuşulur. Bu durum zehirlenmenin psikotik bölümüdür. Genellikle bu duruma mağruz kalmış hastalar bozulmuş bilinç, davranış bozuklukları yanı sıra engelli düşünme ve algı bozukluğu etkisi altındadırlar.

Zehirlenme psikozunun özelliklerinin spektrumu her zaman tam olarak alınan maddeye bağlı değildir. Örneğin, esrar veya halüsinojenlerin psikotik etkileri tahmin edilemez. Bununla birlikte, genellikle zehirlenme semptomlarının şiddeti ile alınan maddenin dozu arasında doğrudan bir korelasyon vardır. Bu da tüketicinin vücut yapısına bağlıdır, bazen küçük dozlar bile eğer tüketen kişide organ hasarı önceden varsa, bu durum kişide ciddi zehirlenme semptomlarını tetikleyebilir. Kural olarak, semptomlar maddenin vücuttan atılımı ile azalır.

Zehirlenme psikozu bu nedenle kalıcı bir durum değildir.

Zehirlenme (İntoksikasyon)

Bu, toksik, yani zehirli maddeler veya alkol ve nikotin gibi maddelerin (örneğin ilaçlar veya psikotropik maddelerin) alınmasından kaynaklanan bir sağlık tehlikesidir.

Zehirlenme terimi, kimyasal, fiziksel veya biyolojik nitelikteki zararlı maddelerin (toksinlerin) insan vücudu üzerindeki olumsuz etkisi anlamına gelir.

Bireysel durumlarda bunun neden olduğu sağlık hasarı, tüketilen maddelerin türüne ve miktarına bağlıdır.

Genel olarak, uyuşturucularla zehirlenme (örneğin alkol zehirlenmesi gibi), ilaçlar (özellikle sakinleştiriciler, uyku hapları, kardiyovasküler ilaçlar, psikotrop ilaçlar veya ağrı kesiciler gibi), temizlik maddeleri (ev temizliği ve boya incelticileri, tuvalet temizleyici, çamaşır suyu, fırın temizleyici, ahşap koruyucu, leke çıkarıcı, mobilya bakım ürünleri gibi), zehirli bitkiler (örneğir sarmaşık, porsuk, yüksükotu, laburnum, hayat ağacı, nighthade, ormangülü türleri, çiğ kuru fasulye, zehirli otlar ve türleri, melek trompeti, henbane gibi), zehirli hayvanlar (örneğin zehirli yılanların ısırıklarından) ve mantarlar, gıdalar (özellikle çiğ yumurta ve et ve sosis ürünlerinden elde edilen gıdalar) ağır metaller, böcek öldürücüler, zehirli gazlar veya buharlar ve toksik kimyasallar pratikte zehirlenmenin ana guruplarını teşkil ederler.

Zehirlenme kronik de olabilir, yani bir kişi uzun süre zehirlenmeye maruz kaldığında. Ayrıca, ilaçların yan etkileri daha uzun tedavi süreleriyle kronik zehirlenmelere yol açabilir. Kronik zehirlenmenin bir diğer klasik örneği alkol istismarı veya nikotin istismarıdır.

Zehirler organizmayı birçok farklı şekilde etkileyebilir. Hücre yapılarını ve organlarını parçalayabilir, sinir sistemini felç edebilir ve bilinci etkileyebilirler.

Çok sayıda zehir, etkilenen hücrelerin ölümüne ve dolayısıyla bozukluklara veya organlarda hasara yol açan hücresel solunumu bozar veya bloke eder. Bu farklı etki biçimleri nedeniyle, zehirlenmeyi spesifik olarak göstermeyen, ancak oldukça yaygın olan ve zehirlenmenin hızlı tespitini ve tedavisini zorlaştıran semptom kompleksleri ortaya çıkabilir.

Klasik zehirlenme belirtileri:

  • ani karın ağrısı, ishal, kusma ve bulantı,
  • Baş dönmesi, bilinç kaybı, baş ağrısı,
  • Şok veya heyecan durumu,
  • Bilinç kaybı, solunum durmasına kadar varabilen solunum bozuklukları ve kardiyovasküler durmaya kadar varabilen kardiyovasküler bozukluklar,
  • Temas zehirleri durumunda, örneğin pestisitlerle zehirlenme durumunda kramplar, felç, artan tükürük salgısı (mavi ve köpüklü).
  • Zehirlenmenin kapsamı tahmin edilemediğinden, her bir zehirlenme vakasının acil olarak tedavi edilmesi tavsiye edilir.

Psikotropik maddelere bağlı zihinsel ve davranışsal bozukluklar:

  • Alkolun neden olduğu bozukluklar,
  • Opioidlerin neden olduğu bozukluklar,
  • Kannabinoidlerin neden olduğu bozukluklar,
  • Sakinleştirici veya hipnotiklerin neden olduğu bozukluklar,
  • Kokainin neden olduğu bozukluklar,
  • Kafein dahil diğer uyarıcıların neden olduğu bozukluklar,
  • Halüsinojenik bozukluklar,
  • Tütünün veya tütün türevlerinin yol açtığı bozukluklar,
  • Uçucu ve çözücü maddelerin etkileşimi,
  • Çoklu madde kullanımı ve diğer psikotropik maddelerin tüketiminden kaynaklanan bozukluklar.

Zehirli gaz soluma ya da uçma korkusu (Aerofobi)

Aerofobi, aviofobi veya uçuş korkusu olarak da adlandırılır. Bu, uçmanın patolojik korkusu anlamına gelir.

Semptomlar uçuştan önce veya uçuş sırasında ortaya çıkabilir. Bunlar terleme, az nefes alma, hızlı kalp atışı, mide ve bağırsak krampları, bulantı veya baş dönmesidir. Bütün bunlar bir panik hissi ile birlikte belirginleşir. Etkilenenlerin çoğu, uçarken kontrolün kaybedilmesinden korkar (hava durumu, türbülans, pilotlar hatası, teknik arıza). Bir kısmı yüksekliklerden korkar.

Zeka

Zeka, psikolojiden çoğunlukla bilişsel performansı, yani bir kişinin genel entelektüel performansını temsil eden kolektif bir terimdir. Dolayısıyla terim aynı zamanda davranışın yetkinlik yönünü tarif etmeye de yarar. D. Wechsler’e göre zeka, bireyin yaşadığı dünyayı anlama ve bulma yolundaki genel yeteneğidir. Tüm psikologlar tarafından paylaşılan zeka sözcüğünün açık bir tanımı yoktur. Daha çok farklı zeka modelleri vardır.

Bununla birlikte, çoğu teori, başlangıçta zikredilen genel tanım anlamında zeka terimini ortak olarak görürler. Buna göre, zeka yeni durumlarda içgörü ile yolunu bulma ya da görevleri düşünerek çözme yeteneğidir. Zeka deneyim yoluyla, yani öğrenilmiş bilgi yoluyla değil, ilişkilerin hızlı bir şekilde edinilmesi yoluyla edinilmesinin mümkün olması çok önemlidir. Genel olarak, daha akıllı insanlar bilinmeyen durumlar veya alanlar hakkında daha hızlı bir genel bakışa sahiptir.

Genetik araştırmaların bulgularına göre, özellikle kadınların X kromozomuna bağlı olarak zekanın gelişimi üzerinde bir etkiye sahip olması dikkat çekicidir. Kadınların erkeklerden farklı olarak iki X kromozomu vardır Böylece kusurlar erkekler üzerinde kadınlardan daha ciddi bir etkiye sahiptir. Örneğin, 2007 yılında Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, zihinsel eksiklik erkekler arasında kadınlardan daha yaygındır, ancak erkekler arasında daha yetenekli erkekler de vardır, çünkü nüfusun en akıllı yüzde ikisi arasında kadınlardan iki kat daha fazla erkek vardır.

Bununla birlikte, erkekler özellikle düşük zekaya sahip grupta güçlü bir şekilde temsil edilmektedir. Erkeklerde yüksek zeka, bazı araştırmacılar için insan evriminin önemli bir parçasıdır. Çünkü olağanüstü zeka ile sadece birçok kadın için daha çekici olmak ve onlarla yavrular üretmek mümkün olmakla kalmaz, aynı zamanda günlük varoluş mücadelesi için yüksek düzeyde zeka da gereklidir. Bu nedenle, insanlığın zekasının gelişimi, kadınların istek ve beklentilerinden kaynaklanmaktadır. Adam ayrıca zeka mirasında ikincil bir rol oynar, çünkü bir baba zekasını sadece kızına iletebilir, oğluna değil, çünkü çocuklar sadece annenin X kromozomundaki zeka genlerini alır.

Zeka – akıcı

Geniş öğrenme deneyimlerine güvenmek zorunda kalmadan, yeni sorunlara ve durumlara uyum sağlamada entelektüel becerilerin büyük ölçüde doğuştan gelen potansiyelini tanımlar.

Psikoloji Sözlüğü

BEDAVA
İNCELE