Psikoloji

Bu, disiplinlerarası, yani insanların deneyimlerini ve davranışlarını, psikolojik gelişimlerini ve iç ve dış nedenlerini ve koşullarını ampirik veriler temelinde tanımlayan, açıklayan ve tahmin eden bir bölümler arası bilimdir.

Psikoloji, insanların hissettikleri, düşündükleri ve harekete geçtikleri, onları farklı kılan ve her bireyi diğerlerinden (bireysellik) ayıran ilkeleri inceler. Aynı zamanda insanların nasıl algılayıp öğrendiklerini, motivasyonun nasıl çalıştığını ve bilginin nasıl saklandığını ve işlendiğini (genel psikoloji) anlamakla ilgilidir.

Beyin ve sinir sisteminde fizyolojik süreçlerin nasıl gerçekleştiğini anlamak söz konusu olduğunda nöroloji ile örtüşür. İnsan davranışını etkiler (nöro- ve biyopsikoloji). Gelişim psikolojisi dilin ve kişiliğin nasıl geliştiğine bakar. Diferansiyel Psikoloji, insanların belirli özelliklerde herkesten nasıl farklılaştığını analiz eder ve sosyal psikoloji, diğer insanlarla olmanın bireyin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını nasıl etkilediğine bakar. Bu örnekler modern psikolojinin ne kadar karmaşık olduğunu göstermektedir.

Ancak psikoloji ve disiplinleri sadece bilgi toplamakla ilgili değildir. Daha ziyade psikoloji, bir yandan tıbbi bir bakış açısıyla olabilecek bu kolektif bilgiyi kullanmak için somut araçlar ve yöntemler geliştiriyor, diğer yandan da günlük hayata daha fazla girerek, şirketlerdeki motivasyon seminerleri, ergonomik işyerleri ve cihazlar, ekonominin bir parçası olarak tüketici davranışlarının analizi gibi konularla ilgileniyor. Pedagojide ise, öğrenme süreçleri (psikolojik öğrenme) hakkında bilgi içeriği aktarmak için kullanılır.