Bunlar merkezi sinir sistemindeki sinir sinyallerinin iletimini engelleyerek veya kısıtlayarak zihinsel ve fiziksel aktiviteyi azaltan psikoaktif ilaçlardır. Bu aynı zamanda alkol, barbitüratlar ve afyonları da içerir. Buradaki son iki ilaç, tıbbi gözetim altında tıbbi tedavide ilaç olarak da kullanılabilir.
Barbitüratlara ve opiatlara ek olarak, bir dizi başka ilaç, örneğin, Benzoidazepines ilacı yüksek dozlarda alınan uyku ilaçları, bromezepam, breadizolam veya flurazepam ). Z ilaçları olarak adlandırılan Zaleplon, Zolpidem ve Zopiklon ve ayrıca karşılaştırılabilir etkilere ulaşan bitkisel preparatlar (kediotu gibi).
Temel olarak, yatıştırıcılar veya sakinleştiriciler, ilaçlama anlamında, sakinleştirici, anksiyolitik ve muhtemelen uyku indükleyici etkiye sahip psikofarmasötikler olarak tanımlanır.
Bu ilaçlarla nöbetler ve anksiyete baskılanabilir. Ayrıca bu ilaçlar uykuyu teşvik eder. Vücudun ilacı almaya alışması sonucu oluşan etkiye tavan etkisi denilir. Bu preparatların etkinliği genellikle sürekli alındığında yaklaşık 14 gün sonra azalır.
Sakinleştiriciler, öncelikle uykuyu indüklemek için kullanılan belirgin uyku haplarından (hipnotikler ve hatta narkotikler) ayırt edilmelidir.