Bu, çoğunlukla kazalar, doğal afetler, ölümler veya diğer travmatik olaylar gibi travmatik deneyimlerden sonra ortaya çıkan, aynı zamanda sürekli baskı ile her türlü uzun süreli, yorgunluğun ve stresin sonucu olarak ortaya çıkan psikolojik bir acil durumdur. Sinir krizi konuşma diline yerleşmiş kesin olmayan bir terimdir.
Sinir krizini tetikleyen koşulların aniden ortaya çıkması, aynı zamanda tıbbi olarak bir şok durumunu da tetikleyebilir.
Psikolojik açıdan sinir krizi durumu sık rastlanan bir durumdur. Sinir krizi için resmi bir tanım yoktur. Layman’ın fikrinin veya önyargılarının aksine, bu yüksek stres durumu hastayı akıl hastası yapmaz ve sinirlere (merkezi sinir sistemi) gerçekten zarar vermez.
Sinir krizi sinir sistemine fiziksel hasar vermez, bu durum yanlızca olağandışı bir duruma veya artan psikolojik baskıya karşı ilgili kişinin vermiş olduğu aşırı psikolojik tepkidir. Bu nedenle, sinir krizi temel olarak bir akıl hastalığı olarak değil, sadece bir kişinin olağandışı, stresli durumlara tepkisi olarak kabul edilir.
- Sinir krizi semptomları genellikle birkaç saat ile birkaç gün arasında biter ve spesifik değildir.
- Sinir krizi semptomlarını diğer birçok psikolojik veya psikiyatrik bozukluk veya hastalıkta da görülebilir.
Etkilenen bir kişinin davranışlarında, huzursuzluk,sinirlilik, saldırganlık, yoğun üzüntü ve depresyon vardır. Ayrıca uyku bozuklukları ve gergin bir durumun veya stresin diğer fiziksel belirtileri vardır. Fiziksel belirtiler arasında hızlı kalp atışı, hızlı solunum, gastrointestinal şikayetler, baş dönmesi, gerginlik, bulantı, terleme vardır.
Sinir krizi geçiren birçok hastada genellikle bir veya daha fazla sosyal yük veya subjektif olarak ciddi değişiklikler örneğin ayrılık, aile çatışmaları bulunabilir. Bu nedenle, uyum bozukluğu olarak adlandırılan bir bozukluk çoğunlukla sinir krizi durumunda teşhis edilir. Bu durum da, etkilenen kişinin stres altında kendi gücünü ve destek araçlarının şu andaki psikolojik istikrarını sağlayabilmesi için yeterli olmadığı anlamına gelir.
Sinir krizi çoğunlukla uzun zamandır var olan ve ilgili kişinin henüz yeterli bir çözüm bulamadığı bir sorunlar karmaşasının sinyali olarak anlaşılmalıdır.
Sinir krizi bir hastalık olmadığından özel bir tedavi yapılmaz. Ancak bu durumun psikolojik olarak eğitilmiş personel tarafından tedavisi mümkündür ve tercih edilmelidir.