Zeka

Zeka, psikolojiden çoğunlukla bilişsel performansı, yani bir kişinin genel entelektüel performansını temsil eden kolektif bir terimdir. Dolayısıyla terim aynı zamanda davranışın yetkinlik yönünü tarif etmeye de yarar. D. Wechsler’e göre zeka, bireyin yaşadığı dünyayı anlama ve bulma yolundaki genel yeteneğidir. Tüm psikologlar tarafından paylaşılan zeka sözcüğünün açık bir tanımı yoktur. Daha çok farklı zeka modelleri vardır.

Bununla birlikte, çoğu teori, başlangıçta zikredilen genel tanım anlamında zeka terimini ortak olarak görürler. Buna göre, zeka yeni durumlarda içgörü ile yolunu bulma ya da görevleri düşünerek çözme yeteneğidir. Zeka deneyim yoluyla, yani öğrenilmiş bilgi yoluyla değil, ilişkilerin hızlı bir şekilde edinilmesi yoluyla edinilmesinin mümkün olması çok önemlidir. Genel olarak, daha akıllı insanlar bilinmeyen durumlar veya alanlar hakkında daha hızlı bir genel bakışa sahiptir.

Genetik araştırmaların bulgularına göre, özellikle kadınların X kromozomuna bağlı olarak zekanın gelişimi üzerinde bir etkiye sahip olması dikkat çekicidir. Kadınların erkeklerden farklı olarak iki X kromozomu vardır Böylece kusurlar erkekler üzerinde kadınlardan daha ciddi bir etkiye sahiptir. Örneğin, 2007 yılında Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, zihinsel eksiklik erkekler arasında kadınlardan daha yaygındır, ancak erkekler arasında daha yetenekli erkekler de vardır, çünkü nüfusun en akıllı yüzde ikisi arasında kadınlardan iki kat daha fazla erkek vardır.

Bununla birlikte, erkekler özellikle düşük zekaya sahip grupta güçlü bir şekilde temsil edilmektedir. Erkeklerde yüksek zeka, bazı araştırmacılar için insan evriminin önemli bir parçasıdır. Çünkü olağanüstü zeka ile sadece birçok kadın için daha çekici olmak ve onlarla yavrular üretmek mümkün olmakla kalmaz, aynı zamanda günlük varoluş mücadelesi için yüksek düzeyde zeka da gereklidir. Bu nedenle, insanlığın zekasının gelişimi, kadınların istek ve beklentilerinden kaynaklanmaktadır. Adam ayrıca zeka mirasında ikincil bir rol oynar, çünkü bir baba zekasını sadece kızına iletebilir, oğluna değil, çünkü çocuklar sadece annenin X kromozomundaki zeka genlerini alır.